BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (15.09.2024)


Dodano: 02.10.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (15.09.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 9–15.09.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały świnie rzeźne po 7,02 zł/kg, tj. drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była również o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale niższa o 13% niż w analogicznym okresie 2023 r. W UE w drugim tygodniu września br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E, podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 204,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro była wyższa o 4,5% niż średnio w UE i wyniosła 213,62 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano producentom w Hiszpanii - 213,87 EUR/100 kg, a mniej – m.in. w Niemczech - 210,25 EUR/100 kg, Danii - 169,65 EUR/100 kg i Niderlandach - 168,61 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe. W drugim tygodniu września br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,25 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była niższa o 12% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Ponownie wzrosły ceny zakupu bydła rzeźnego, za które krajowi dostawcy uzyskiwali 10,04 zł/kg, a więc więcej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był także droższy o 3% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 20,71 zł/kg, czyli drożej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych była także wyższa o 1% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W drugim tygodniu września br. na rynku krajowym za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 5,22 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale mniej o 1% niż przed rokiem. Indyki skupowano po 6,63 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 0,4% niż przed miesiącem oraz o 11% niż w porównywalnym okresie 2023 r. Cena kaczek brojlerów, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, ukształtowała się na poziomie 5,59 zł/kg, ale była niższa o 22% niż przed rokiem. Gęsi tuczone w obrębie tygodnia potaniały o 2% do 11,43 zł/kg. Jednocześnie ten asortyment był droższy o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem, ale tańszy o 27% niż rok wcześniej.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,35 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 2,5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 13,98 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej, ale niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu 2023 r. tuszki kurcząt patroszonych podrożały o 11%, a tuszki indyków – o 1%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl