BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (14.04.2024)


Dodano: 30.04.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (14.04.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku unijnym od początku lutego br. przeważają zwyżki średnich cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 8–14.04.2024 r. (dane Komisji Europejskiej) świnie rzeźne klasy E średnio w UE skupowano po 219,62 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 218,68 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 1% niż przed miesiącem, ale niższy o 8% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyniosła 230,85 EUR/100 kg i była o 11,23 EUR/100 kg większa niż średnio w UE. Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w Danii, Hiszpanii, Francji i Czechach, a nieco drożej – w Niemczech.

W Polsce kontynuowana jest zwyżka cen zakupu trzody chlewnej. W dniach 8–14.04.2024 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali 7,52 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 14% niż w analogicznym okresie 2023 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu kwietnia br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,94 zł/kg, tj. odpowiednio drożej o 2% i 2,5% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była niższa o 13% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali 9,99 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 6% niż w tym samym tygodniu 2023 r. W UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 była podobna do notowanej w poprzednim tygodniu oraz przed rokiem i wyniosła 506,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Jednocześnie za bydło płacono więcej o 1% niż przed miesiącem.

W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 507,25 EUR/100 kg, nieco wyższym niż średnio w UE, ale niższym niż u największych unijnych producentów wołowiny, m.in. mniejszym niż w Irlandii, we Francji i w Hiszpanii. Mniej niż w Polsce za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z Niderlandów i Niemiec.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w drugim tygodniu kwietnia br. przeważały spadki cen żywca drobiowego. W dniach 8–14.04.2024 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali przeciętnie 4,86 zł/kg względem 4,87 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o około 1% niż przed miesiącem, ale niższy o 16% niż przed rokiem. Indyki skupowano po 6,20 zł/kg, o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec indyczy był o 31% tańszy niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodnia zmalała o 1% do 5,94 zł/kg. Była ona niższa o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 23% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 7,66 zł/kg, tj. niższym o 9% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o około 3% do 13,50 zł/kg i były droższe o 7% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 15,5%, a tuszki indyków – o 12%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl