BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (13.10.2024)


Dodano: 04.11.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (13.10.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 7–13.10.2024 r. w Polsce w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu świń rzeźnych ukształtowała się na poziomie 6,85 zł/kg, czyli niższym o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 13,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za spadkiem cen żywca w skupie taniały półtusze wieprzowe, które zbywano po 10,19 zł/kg, a więc w cenie mniejszej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu wieprzowego była niższa o 0,5% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w analogicznym okresie 2023 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W drugim tygodniu października br. kontynuowany był wzrost ceny zakupu bydła rzeźnego. Za żywiec ten krajowi dostawcy uzyskiwali 10,24 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena sprzedaży ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat w ciągu tygodnia zwiększyła się o 0,6% i ukształtował się na poziomie 21,30 zł/kg. Była ona wyższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 7–13.10.2024 r. w zakładach drobiarskich cena skupu indyków wzrosła o 1% w po-równaniu z poprzednim tygodniem i ukształtowała się na poziomie 6,89 zł/kg. W ciągu miesiąca żywiec indyczy podrożał o 4%. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 5,22 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była podobna do notowanej przed miesiącem. Gęsi tuczone skupowano średnio po 11,49 zł/kg, o 5–6 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,64 zł/kg wobec 5,66 zł/kg w poprzednim tygodniu, ale była wyższa o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem kurczęta brojlery i indyki były droższe odpowiednio o 3% i 14%, podczas gdy gęsi tuczone i kaczki brojlery – tańsze o 25% i 20%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W drugim tygodniu października br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,14 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 14,19 zł/kg, tj. kosztowały mniej o 0,06 zł/kg niż przed tygodniem, ale o 1,5% więcej niż w drugim tygodniu września br. Tuszki kurcząt były droższe niż przed rokiem o 15%, a tuszki indyków – o 7%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl