BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (12.03.2023)


Dodano: 24.03.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (12.03.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym w dniach 6–12.03.2023 r. cena zakupu trzody chlewnej (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) ukształtowała się w granicy 8,22 zł/kg, tj. niższym o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 33% niż przed rokiem.

Średnio w UE w obrębie tygodnia świnie rzeźne klasy E podrożały o 0,6% do 228,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena tego żywca była wyższa o 8% niż przed miesiącem oraz o 42% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono 229,62 EUR/100 kg, a więc więcej o 0,4% niż średnio w UE. Mniejsze niż w Polsce ceny żywca wieprzowego zaobserwowano m.in. w Niderlandach o 20,45 EUR/100 kg, a wyższe m.in. we Francji o 8,38 EUR/100 kg, Niemczech o 7,94 EUR/100 kg i Hiszpanii o 4,11 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu marca 2023 r. półtusze wieprzowe zbywano po 11,99 zł/kg, tj. taniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale drożej o 8% niż przed miesiącem. Cena półtusz była wyższa o 30% niż w analogicznym okresie 2022 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 6–12.03.2023 r. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 10,91 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był o 8% droższy.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca 2023 r. zaobserwowano obniżkę cen zbytu mięsa wołowego. Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 21,12 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,5% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były droższe o 2% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 6–12.03.2023 r. w zakładach drobiarskich obserwowany był nieznaczny wzrost cen skupu monitorowanych rodzajów żywca drobiowego. Kurczęta brojlery skupowano po 5,86 zł/kg, tj. o 0,04 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła średnio 8,94 zł/kg i była wyższa o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 7,71 zł/kg względem 7,69 zł/kg tydzień wcześniej i 7,72 zł/kg w drugim tygodniu lutego br. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 19%, indyki – o 26%, a kaczki brojlery – o 21%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena tuszek kurcząt patroszonych wyniosła 9,43 zł/kg, czyli więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 14,92 zł/kg, a zatem drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była wyższa o 3% niż przed rokiem, a cena tuszek indyków – o 26%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl