BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (1.10.2023)


Dodano: 23.10.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.10.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

We wrześniu br. na rynku krajowym zwiększały się ceny zakupu żywca wieprzowego. W dniach 25.09 – 1.10.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywały świnie rzeźne po 8,20 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 5% niż przed miesiącem i o 7% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

W Unii Europejskiej na przełomie września i października br. za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 225,82 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem, ale więcej o 8% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej była większa o 3% niż w UE i ukształtowała się na poziomie 232,25 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne otrzymywali producenci m.in. z Niemiec - 235,38 EUR/100 kg, a mniej – z Hiszpanii -226,39 EUR/100 kg, we Francji - 212,00 EUR/100 kg i Danii - 190,57 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe zbywano po 11,84 zł/kg, a zatem taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu wieprzowego była wyższa o 4% niż przed miesiącem i przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 25.09 – 1.10.2023 r. na rynku krajowym dostawcom za żywiec wołowy płacono 9,86 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena żywca wołowego była o 9% niższa.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W zakładach mięsnych ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano po 20,54 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,08 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była mniejsza o 5,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na przełomie sierpnia i września br. tygodniowe zmiany cen monitorowanych gatunków żywca drobiowego były różnokierunkowe. Za indyki dostawcom płacono 5,99 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale więcej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,22 zł/kg względem 5,21 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie była niższa o 2% niż przed miesiącem. Gęsi tuczone skupowano po 15,52 zł/kg, tj. taniej o 1% niż przed tygodniem, ale drożej o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena skupu kaczek brojlerów wyniosła 7,14 zł/kg, a zatem więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Była ona o 1% niższa niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki były tańsze o 31%, kurczęta brojlery – o 15%, gęsi tuczone – o 3%, a kaczki brojlery – o 5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W obrębie tygodnia w zakładach drobiarskich cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych zmniejszyła się o 0,5% do 8,25 zł/kg. Była ona jednak wyższa o 3% niż na przełomie sierpnia i września br., ale niższa o 8,5% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków ukształtowała się w granicy 13,76 zł/kg, tj. większej o 2% niż w poprzednim tygodniu. Była ona odpowiednio niższa o 1% i o 11,5% niż przed miesiącem i rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl