BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (11.12.2022)


Dodano: 21.12.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (11.12.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym w dniach 5–11.12.2022 r. zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW), podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywały trzodę chlewną po 7,64 zł/kg. Cena tego żywca była wyższa o 8% niż przed miesiącem oraz o 70% niż w porównywalnym okresie 2021 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Większe zapotrzebowanie na wieprzowinę w okresie przedświątecznym skutkuje zwyżką cen tego asortymentu. W drugim tygodniu grudnia br. półtusze wieprzowe zbywano po 11,32 zł/kg, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena półtusz wieprzowych wzrosła o 71%.

Ceny zakupu żywca wołowego

Od końca listopada br. na rynku krajowym tanieje żywiec wołowy. W dniach 5–11.12.2022 r. dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 10,73 zł/kg, czyli mniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy był droższy o 16% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,42 zł/kg, tj. taniej o ponad 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Ćwierćtusze wołowe były droższe o 11% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 5–11.12.2022 r. kontynuowana była obniżka cen skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcy otrzymywali 5,85 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena żywca indyczego wzrosła o 0,04 zł/kg i wyniosła przeciętnie 9,23 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż w drugim tygodniu listopada br. Kaczki brojlery skupowano po 7,66 zł/kg względem 7,64 zł/kg w poprzednim tygodniu i 7,62 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 37%, indyki – o 73%, a kaczki brojlery – o 41%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 7,57 zł/kg, a zatem taniej o 7% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki kurcząt były droższe o 14% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 15,78 zł/kg wobec 15,80 zł/kg w poprzednim tygodniu, ale była wyższa o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki indyków podrożały o 46%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl