BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (1.09.2024)


Dodano: 13.09.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.09.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Zarówno w Unii Europejskiej, jaki i w Polsce tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 26.08 – 1.09.2024 r. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcom płacono 204,91 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o blisko mniej 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Żywiec ten był tańszy o 11% niż przed rokiem. Wśród największych producentów wieprzowiny najwięcej za żywiec wieprzowy uzyskiwali dostawcy hiszpańscy - 219,64 EUR/100 kg i niemieccy - 210,16 EUR/100 kg, a najmniej – dostawcy z Niderlandów - 168,65 EUR/100 kg i Danii - 169,98 EUR/100 kg. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w euro wyniosła 209,04 EUR/100 kg i była wyższa o 2% niż średnio w UE.

W Polsce, w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu trzody chlewnej, tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 6,87 zł/kg. Żywiec ten był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 12% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe w kraju zbywano po 10,06 zł/kg wobec 10,05 zł/kg tydzień wcześniej. Cena półtusz była niższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w porównywalnym okresie 2023 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym w dniach 26.08 – 1.09.2024 r. bydło rzeźne potaniało o 0,5% w porównaniu z poprzednim tygodniem, a jego cena ukształtowała się na poziomie 9,92 zł/kg. Żywiec wołowy kosztował mniej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 0,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W ostatnim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 5,23 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego przed miesiącem, ale niższy o 2% niż przed rokiem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 6,61 zł/kg wobec 6,62 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki były droższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1% i 10,5%. Kaczki brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, skupowano po 5,60 zł/kg. Cena tego żywca była niższa o 23% niż w analogicznym okresie 2023 r. Gęsi tuczone w ciągu tygodnia podrożały o 3% do 11,60 zł/kg. W porównaniu z cenami sprzed miesiąca gęsi kosztowały więcej o 1%, ale mniej o 23,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 9,04 zł/kg, tj. o 3% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 13,59 zł/kg, czyli niższym o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższym o 0,5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były o 13% droższe, a tuszki indyków – o 2% tańsze.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl