BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (02.07.2023)


Dodano: 14.07.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (02.07.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 26.06–2.07.2023 r. w większości krajów Unii Europejskiej kontynuowana była zwyżka cen skupu żywca wieprzowego. Za świnie rzeźne klasy E unijnym dostawcom płacono 248,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 29% droższy niż przed rokiem. Najwięcej za trzodę chlewną uzyskiwali dostawcy w Rumunii - 275,38 EUR/100 kg oraz Bułgarii - 274,54 EUR/100 kg, a najmniej – w Danii - 207,32 EUR/100 kg i Estonii - 217,38 EUR/100 kg. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 272,93 EUR/100 kg i była o 24,26 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.

W Polsce zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 9,27 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do porównywalnego okresu przed rokiem żywiec wieprzowy był o 33% droższy.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso. Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 13,13 zł/kg, a zatem wyższym o 0,3% niż tydzień wcześniej. Półtusze były droższe o 4% niż przed miesiącem oraz o 34% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 26.06–2.07.2023 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali 10,10 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 7% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

Średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 492,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc niższym o 0,5% niż tydzień wcześniej, o 1% niż przed miesiącem, ale wyższym o 1% niż przed rokiem. W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy otrzymywali 484,51 EUR/100 kg, tj. mniej o 7,71 EUR/100 kg niż średnio w UE. Najwięcej za bydło rzeźne uzyskiwali dostawcy z Bułgarii - 528,34 EUR/100 kg oraz Francji - 517,67 EUR/100 kg, a najmniej – na Węgrzech - 211,00 EUR/100 kg i Łotwie - 375,94 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat ukształtowała się na poziomie 20,36 zł/kg wobec 20,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze były tańsze odpowiednio o 2% oraz o 3% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w dniach 26.06–2.07.2023 r. potaniały monitorowane rodzaje żywca drobiowego. Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 5,57 zł/kg, a zatem taniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 7,17 zł/kg, czyli mniej o 3,5% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 7,68 zł/kg względem 7,72 zł/kg w poprzednim tygodniu i 7,70 zł/kg przed miesiącem. Kurczęta brojlery oraz indyki były tańsze odpowiednio o 9% i 16% niż przed rokiem, a kaczki brojlery – o 4% droższe.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami w obrębie tygodnia potaniały o 8%, a ich cena ukształtowała się na poziomie 7,33 zł/kg. Była ona niższa o 13,5% niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem. Tuszki indyków patroszonych zbywano po 15,42 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 1% mniejsza niż w analogicznym okresie 2022 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl