- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu
W dniach od 27 września do 2 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej. Całą powierzchnię targową zajęły ekspozycje Targów Smaki Regionów, Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targów Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL oraz Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

Jesteś w kategorii wiadomości:
Tegoroczna edycja tego olbrzymiego bloku targowego to imponująca wystawa najnowszych rozwiązań dedykowanych branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej, a także osiągnięć jakimi może pochwalić się sektor opakowalnictwa i logistyki. Tworzyć ją będzie 1300 wystawców z 45 krajów świata. Zaprezentują oni łącznie ponad 450 nowości, a wśród nich m. in. nowatorskie rozwiązania technologiczne dla branży spożywczej i gastronomicznej, przepyszne wyroby piekarskie, cukiernicze, mleczarskie oraz słodycze, napoje i unikatowe wyroby regionalne, innowacyjne opakowania i produkty z obszaru transportu i magazynowania.
Ponadto zwiedzający będą mogli zapoznać się z 52 produktami, nagrodzonymi Złotym Medalem MTP. To prestiżowe wyróżnienie, które stanowi przede wszystkim potwierdzenie wysokiej jakości produktu.
Blok targowy rozpoczął się już 27 września otwarciem Targów SMAKI REGIONÓW, na których można skosztować przysmaków niemalże ze wszystkich regionów Polski. Ten barwny festiwal żywności tradycyjnej będzie trwał do 30 września. W dniu 28 września Dzień Piekarza zapoczątkował z kolei Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH. Natomiast 29 września będzie miała miejsce uroczysta inauguracja pozostałych wydarzeń targowych:
- Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD,
- Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO,
- Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL,
- Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
POLAGRA FOOD
Co nowego na półkach sklepowych?
Nowe kierunki eksportowe
Poznać umysł klienta
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
SMAKI REGIONÓW
Specjałów praktycznie ze wszystkich regionów naszego kraju można spróbować na Targach SMAKI REGIONÓW (27-30 września 2014), które od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Na swoich stoiskach poszczególne województwa prezentują najlepsze regionalne rarytasy: tradycyjne chleby, ciasta, kiełbasy, sery i konfitury.
Przez wszystkie targowe dni trwa nie tylko prezentacja i degustacja tych smakołyków, ale także ich sprzedaż. Ponadto targom towarzyszą występy ludowych kapel oraz pokazy gotowania regionalnych potraw. Targi SMAKI REGIONÓW są bowiem świętem polskiej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności.
Minipiekarnia dla dzieci
Podczas targów Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, po raz drugi z rzędu, zaprosza dzieci do zabawy w piekarza. W specjalnie zaaranżowanej minipiekarni najmłodsi zwiedzający, pod okiem fachowców, własnoręcznie przygotowują bułki i rogale, które potem są wypiekane w prawdziwym piekarskim piecu. Autorskie wypieki można oczywiście zabrać ze sobą do domu! Pawilon 6A, stoisko nr 74
Zaplanowano także inne atrakcje dla dzieci m.in. tworzenie biżuterii ze słomek spożywczych, robienie obrazków z kolorowych makaronów, pokaz baniek mydlanych XXL, owocowe malowanie twarzy, quizy i konkursy z nagrodami oraz plastyczne warsztaty z Panem Pianką. Pawilon 6, Strefa Dziecka
Pomorze Zachodnie Regionem Partnerskim
W tym roku regionem partnerskim targów jest Pomorze Zachodnie, dlatego na targowej scenie zagoszczą nie tylko zespoły pieśni i tańca z tego regionu, ale z koncertem dla zwiedzających wystąpi również Grzegorz Turnau (27.09.2014). Ponadto Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów przygotowało pokazy średniowiecznych rzemiosł, a na wszystkich tęskniących za nadmorskimi wakacjami czeka plaża usypana z prawdziwego piasku. Po zdrowym i smacznym posiłku każdemu należy się przecież chwila odpoczynku na plażowym leżaku.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
POLAGRA TECH
Pierwszy Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników w Poznaniu
W dniach 1 - 2 października, podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH 2014, odbędzie się pierwszy Kongres Światowej Unii Piekarstwa i Cukiernictwa (UIBC). Wydarzenie będzie obfitowało w posiedzenia i debaty, na których dyskutowane będą kwestie dotyczące organizacji, szkoleń zawodowych, ekonomii, czy polityki socjalnej, ale również spotkania dostępne dla szerokiej publiczności. Między innymi 1. października podczas dyskusji panelowej poruszane będzie zagadnienie pt. „Ścieżka promocji wyrobów piekarskich”. Następnego dnia, zostaną omówione tematy dotyczące znaczenia marketingu w rozwoju piekarni lub cukierni. Całość wydarzenia zostanie podsumowana na konferencji prasowej. Pawilon 15
Forum Piekarskie
Tegoroczne Forum odbywać się będzie pod hasłem „Zdrowe pieczywo”. W specjalnie zaaranżowanej przestrzeni odbędą się prelekcje i pokazy wypieku pieczywa, w tym przedstawiony zostanie cały łańcuch produkcji piekarniczej. Odwiedzający Forum będą mogli nie tylko zapoznać się z technologią tradycyjnego czy specjalistycznego (np. bezglutenowego) wypieku pieczywa i uzyskać informację żywieniową, ale także skosztować i ocenić walory smakowe wypieczonych na miejscu wyrobów. Co istotne, Forum będzie stanowić świetną okazję do pozyskania branżowych aktualności, podjęcia rozmów z przedstawicielami środowiska rzemiosła piekarskiego, jak i do odnowienia bądź nawiązania kontaktów biznesowych. Pawilon 5A, stoisko nr 48
Najsłodsze miejsce, czyli Forum Cukiernicze
Podczas targów POLAGRA TECH powstanie również strefa cukiernicza, gdzie przez wszystkie dni targów odbywać się będą pokazy i seminaria. W programie m.in. prezentacja wyrobu pralin, pokaz dekorowania masami cukrowymi wykonaniu Igi Sarzyńskiej i Marty Truskolawskiej oraz wariacje na temat karmelu, które zaprezentują Kazimierz Rak z synami: Jakubem i Radosławem. W środę podczas dekorowania w stylu angielskim o słodkim zawodzie, który staje się pasją, opowiedzą laureaci międzynarodowych konkursów: Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak. O umiejętności kształtowania talentów mówić będzie Jan Kachlicki, właściciel cukierni, mistrz i nauczyciel. Ostatniego dnia gośćmi forum będą reprezentanci kraju na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników: Mateusz Górecki i Michał Kumur. Pawilon 5A, stoisko nr 46
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Piekarnia i cukiernia, które sprzedają
Nisza, Innowacja i Tradycja
Na targach POLAGRA TECH organizatorzy pomogą piekarzom i cukiernikom znaleźć niszę, a także na nowo odkryć potencjał tradycyjnych technologii w tworzeniu innowacyjnych produktów. W Strefie Niszy, Innowacji i Tradycji będzie można znaleźć inspiracje i skorzystać z bezpłatnych konsultacji. Eksperci odpowiedzą o niestandardowych ścieżkach rozwoju biznesu jak produkcja tradycyjna w oparciu o ekologiczne surowce, wytwarzanie EKOczekolady czy produkcja kuszących smakiem wyrobów bezglutenowych i prozdrowotnych. Pawilon 5A, stoisko 51, 52
Klienci wybierają mój sklep
Konkurencja na rynku ciągle rośnie. Co zatem zrobić, aby przyciągnąć klientów do swojej piekarni lub cukierni? W Strefie Sklepy – aranżacja, wyposażenie, zarządzanie, zlokalizowanej w pawilonie 5, na zwiedzających będą czekały nowości nigdzie wcześniej nie prezentowane! Podczas wykładów na temat projektowania i urządzania sklepów eksperci wskażą, że to jak wygląda piekarnia lub cukiernia bezpośrednio przekłada się na sprzedaż. Właściciele, piekarze i cukiernicy będą mogli zweryfikować na ile ich sklepy są przyjazne klientom i ergonomiczne, i co zrobić, by optymalnie wykorzystywać przestrzeń sprzedażową. Dowiedzą się również jaką barwę światła wybrać, aby pieczywo lub wyroby cukiernicze zachęcały do kupna. W trakcie spotkań omówiona zostanie także kwestia rozszerzenia oferty z uwzględnieniem zmieniających się oczekiwań konsumentów. Pawilon 5, strefa nr 120
Rewolucja na etykietach i znakowanie produktów nieopakowanych
Zostało już tylko kilka miesięcy na to by dostosować opisy na opakowaniach do nowych, spójnych unijnych zasad. Sprostanie wymaganiom Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, konieczne jest nie tylko dlatego, że przepis ten zacznie obowiązywać z dniem 13 grudnia 2014, ale odpowiednie przygotowanie się do zmian etykiet na opakowaniach produktów stwarza nowe szanse, bo w tej zmianie kryje się potencjał do polepszenia jakości komunikowania się producenta z klientem. Cennej wiedzy w tym zakresie dostarcza eksperci Polskiej Federacji Producentów Żywności w trakcie szkolenia, które odbędzie się 30 września. Pawilon 7, sala nr 1D
Natomiast dwa dni wcześniej będzie miała miejsce debata z udziałem specjalistów i publiczności, podczas której porozmawiać będzie można o konieczności znakowania produktów nieopakowanych i korzyściach wynikających z pewnych zastosowań dla małych producentów. Spotkanie odbędzie się w Strefie - Nisza, Innowacja i Tradycja. Pawilon 5A, stoisko 51, 52
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
POLAGRA GASTRO
POLAGRA GASTRO to prezentacja urządzeń, które pozwolą usprawnić pracę kucharzy, a tym samym obsługę coraz bardziej wymagających klientów. Na ekspozycji nie zabraknie również akcesoriów kuchennych dla profesjonalistów, a także żywności i wyrobów cukierniczych skierowanych do gastronomii.
Pokazy, warsztaty i degustacje magnesem na zwiedzających
Atrakcją dla zwiedzających będą z pewnością zaplanowane przez niektórych wystawców pokazy typu live cooking. Poszukujący smacznych produktów do swoich lokali będą mogli posmakować potraw przygotowanych na bazie oferty firmy SELGROS. Strefę gastronomiczną tego dystrybutora żywności poprowadzi ekspert kulinarny Krystian Zalejski. Z kolei firma HENDI na swoim stoisku odsłoni tajniki przygotowywania potraw metodą sous-vide. Prowadzący Rafał Sajur i Marek Oses opowiedzą także o wymiernych korzyściach z nią związanych jak chociażby optymalizacja procesu zarządzania odpadami produktowymi. Pawilon 7A, stoisko nr 24 i stoisko nr 19
Strefa z kusząca aromatem kawy
Podczas targów POLAGRA GASTRO nie zabraknie również kawowych inspiracji. Na specjalnie wydzielonej przestrzeni powstanie strefa dla baristów i managerów kawiarni, w której specjaliści zdradzą nie tylko sekrety przyrządzania pysznej kawy, ale zaproponują również rozwiązania pozwalające na efektywne prowadzenie kawiarni. I tak już 29 września odbędzie się cykl warsztatów biznesowych, podczas których szkoleniowcy, konsultanci oraz producenci będą dzielić się wiedzą i pasją w prowadzeniu kawowego biznesu koncentrując się m. in. na takich zagadnieniach jak jakość obsługi, dbałość o produkty serwowane w kawiarni z naciskiem na samą kawę czy marketing w kawiarniach. Drugi dzień targów będzie niezwykle widowiskowy. W tym czasie odbędą się bowiem zawody La Marzocco Barista Challenge dedykowane pasjonatom kawy i sztuki Latte Art. Inspiracje związane z podawaniem kawy będą natomiast serwowane 1 października. Ten dzień w strefie kawowej zdominują Mistrzowie Polski Baristów, by poprowadzić warsztaty i wykłady m .in. z takich obszarów jak alternatywne metody zaparzania kawy, cupping kaw speciality czy Latte Art Masterclass. Pawilon 7A, strefa kawowa
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Zaaranżuj lokal gastronomiczny z głową
Podobnych inspiracji właściciele lokali gastronomicznych będą mogli zaczerpnąć również podczas konferencji „Trendy stylistyczne, funkcjonalne i aranżacyjne w tworzeniu miejsc związanych z gastronomią”. Pawilon 7, sala C
Kuchnia w mistrzowskim wydaniu
Podczas tegorocznych targów POLAGRA GASTRO odbędzie się już 14. edycja Kulinarnego Pucharu Polski - najbardziej prestiżowego na polskiej arenie gastronomicznej konkursu dla profesjonalistów. W edycji 2014 zmierzy się 12 drużyn, które wykazały się najwyższym kunsztem podczas konkursów nominowanych. W tegorocznym półfinale uczestnicy będą musieli zachwycić jury nie tylko wykwintną przystawką na bazie przegrzebek, pigwy i dyni, ale również deserem łączącym białą czekoladę, maliny i ... buraka ćwikłowego. To duże wyzwanie dla kucharzy, ale też impuls do rozszerzenia wachlarza własnych umiejętności. Finaliści konkursu będą rywalizować natomiast przygotowując danie główne. Perfekcyjna kompilacja polędwiczki cielęcej z jarmużem i borówkami przyniesie jej autorowi tytuł „Najlepszego z najlepszych”, możliwość uczestnictwa w zagranicznym szkoleniu oraz uznanie ze strony autorytetów ze świata gastronomii. W Jury Kulinarnego Pucharu Polski zasiadają bowiem kulinarni eksperci z Polski i zagranicy – szefowie kuchni znanych restauracji, autorzy ciekawych projektów kulinarnych. Pawilon 7A
Obok Kulinarnego Pucharu Polski odbywać się będzie także finał Primerba Cup 2014 organizowany przez Unilever Food Solutions. Tematem tegorocznych rozgrywek będzie jeden z żywiołów - ZIEMIA, co oznacza, że danie główne oprócz podstawowego składnika – cielęciny musi uwzględniać w swojej recepturze rośliny, których jadalna część znajduje się pod ziemią. Obowiązkowa jak zawsze jest Primerba KNORR. Pawilon 7A
źródło: Gospodarz.pl/MTP, foto: Gospodarz.pl
-
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
-
Skup zbóż według GUS
-
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
-
Ceny jaj w Polsce (6.04.2025)
-
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (6.04.2025)
-
-
Ceny drobiu w Polsce (6.04.2025)
-
-
Ceny PMP na zagranicznych rykach
-
-
Ceny OMP na zagranicznych rykach
-
-
Ceny masła na rynkach zagranicznych
-
-
Ceny zbóż w skupie (30.03.2025)
-
-
Ceny serów w Polsce (6.04.2025)