Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Zioła
Dodano: 2011-02-28
Zioła, rośliny zielarskie - wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny. Zalicza się do nich także niektóre grzyby. Zioła stosowane są m.in. w ziołolecznictwie, aromaterapii i jako przyprawy.
Rośliny zielarskie ze względu na sposób użytkowania dzieli się na:
-
rośliny lecznicze
-
rośliny przyprawowe
-
rośliny olejkodajne
Część roślin może równocześnie posiadać własności lecznicze, być stosowana jako przyprawa i dostarczać olejków eterycznych. Leki uzyskane z ziół to leki ziołowe.
Hodowlą i uprawą ziół zajmuje się dział ogrodnictwa zwany zielarstwem.
Pozyskiwanie i uprawa ziół
-
Najprostszym zabiegiem pozyskiwania roślin zielarskich jest ich zbiór ze stanowisk naturalnych. Dotyczy to jednak tylko gatunków krajowych i to tych, których zasoby są bardzo duże. Zbiór ze stanu naturalnego jest uciążliwy i pracochłonny. Surowiec roślinny powinien pochodzić z miejsc ekologicznie czystych. Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych:
-
bez czarny
-
borówka czernica (czarna jagoda)
-
brzoza
-
głóg dwuszyjkowy
-
głóg jednoszyjkowy
-
jałowiec pospolity
-
kasztanowiec zwyczajny
-
krwawnik pospolity
-
lipa
-
mniszek lekarski (mniszek pospolity)
-
podbiał pospolity
-
pokrzywa zwyczajna
-
róża dzika
-
-
Obecnie z upraw otrzymuje się 75% surowca zielarskiego dla przemysłu farmaceutycznego. Istnieją całe plantacje tych roślin. Uprawia się głównie gatunki rodzime, ale także gatunki z innych stref klimatycznych, które się wcześniej aklimatyzuje. Dzięki uprawie ziół istnieje możliwość otrzymania odmian o określonym składzie chemicznym, odporności na choroby i szkodniki. Zaletą takiej uprawy jest także możliwość jej zmechanizowania, co ułatwia wykonywanie zabiegów uprawowych. Niektóre zioła pochodzące z upraw:
-
bazylia pospolita
-
fenkuł włoski
-
kminek zwyczajny
-
konwalia majowa
-
kozłek lekarski
-
mięta pieprzowa
-
naparstnica wełnista
-
majeranek ogrodowy
-
prawoślaz lekarski
-
rumianek pospolity
-
szałwia lekarska
-
tymianek właściwy
-
-
Zioła zbiera się w 4 okresach: wiosennym, letnim, jesiennym i zimowym. Następnie są one suszone w specjalnych suszarniach i przechowywane w dostosowanych do tego przechowalniach.
Ciekawostki
-
16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków), a 20% - ze stanowisk naturalnych.
-
15 sierpnia w kościele katolickim obchodzona jest uroczystość liturgiczna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, która w polskiej tradycji jest nazywana świętem Matki Bożej Zielnej. Dzień Zielarza obchodzą wówczas organizacje i firmy zajmujące się zielarstwem (np. Polski Komitet Zielarski[1], Phytopharm S.A.). Podczas obchodów tego dnia w Klęce przez specjalistów wybierane jest Ziele Roku[2]. Tytuł ten dostały:
-
miłorząb dwuklapowy,
-
dzika róża,
-
głóg,
-
dziurawiec,
-
rumianek,
-
karczoch,
-
aloes,
-
aronia,
-
hakorośl rozesłana (czarci pazur),
-
żeń-szeń,
-
tymianek,
-
męczennica cielista
-
Przypisy
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rośliny, zioła