Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Wzdęcie
Dodano: 2011-02-23
Wzdęcie, bębnica (gr. τύμπανο) – objaw chorobowy związany z obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach.
Epidemiologia
Ocenia się, że okresowo wzdęcia brzucha występują u 10-30% dorosłych; dwukrotnie częściej u kobiet (często podczas miesiączki). Objaw ten zazwyczaj ulega nasileniu po posiłkach. Ok. 24% osób z wzdęciami brzucha, nie stwierdza przy tym powiększenia obwodu brzucha.
Etiologia
Wzdęcie brzucha stwierdza się najczęściej w następujących schorzeniach i stanach:
-
zaparcia
-
aerofagia
-
dyspepsja czynnościowa
-
zespół jelita nadwrażliwego
-
wzdęcie czynnościowe
-
zespół rozrostu bakteryjnego w jelitach
-
zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego
-
neuropatia trzewna w przebiegu cukrzycy (gastropareza)
-
choroby tarczycy
-
twardzina układowa
-
rzekoma niedrożność jelita grubego
-
leki
-
-
zaburzenia wchłaniania jelitowego
-
nietolerancja laktozy, fruktozy i innych substancji pokarmowych
-
produkcja gazów po spożyciu roślin strączkowych; oligosacharydy takie jak stachioza, rafinoza, werbaskoza, nie poddają się trawieniu i wchłanianiu, rozkładane są w procesie fermentacji przez bakterie jelitowe
-
przewlekłe stany zapalne jelit
-
choroba trzewna
-
niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki
-
-
lambliaza
-
stan po fundoplikacji metodą Nissena (leczenie refluksu żołądkowo-jelitowego)
Patogeneza
W jelitach człowieka znajduje się ok. 200 ml gazu, a średnio z jelit wydalane jest ok. 600 ml gazu na dobę.
W wyniku wewnątrzjelitowej produkcji powstają takie gazy jak: metan, wodór i dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla powstaje wskutek reakcji zobojętniania zasadowego soku trzustkowego, przez kwaśne składniki soku żołądkowego oraz kwasy pochodzące z pożywienia lub powstałe w wyniku procesów trawienia (np. kwasy tłuszczowe). Metan i wodór powstają wskutek bakteryjnych procesów fermentacyjnych w świetle jelita grubego. Poza tym w skład gazów jelitowych wchodzą: azot oraz śladowe ilości siarkowodoru, amoniaku, pochodnych skatolu i indolu oraz lotnych kwasów tłuszczowych.
Gazy w przewodzie pokarmowym pojawiają się: wskutek połykania powietrza wraz z pokarmem, z produkcji wewnątrzjelitowej lub z dyfuzji z krwi.
Część powietrza dostającego się do żołądka wydostaje się z niego z powrotem przez odbijanie, część natomiast przedostaje się do dalszej części przewodu pokarmowego.
Objawy związane z wzdęciem to ból brzucha o charakterze kolkowym bądź kurczowym i uwalnianie gazów jelitowych, często o nieprzyjemnym zapachu.
Gdy wzdęciu towarzyszy biegunka i/lub nadmierne parcie na stolec można podejrzewać biegunkową postać zespołu jelita nadwrażliwego. W diagnostyce należy jednak poszukiwać przyczyn organicznych i metabolicznych (np. nietolerancji laktozy lub fruktozy).
Wzdęcie jako objaw podmiotowy jest odczuciem subiektywnym. W części przypadków można obiektywizować tą dolegliwość przez pomiar obwodu brzucha (po wykluczeniu innych przyczyn takich jak obecność płynu w jamie otrzewnej czy guza w jamie brzusznej).
Często u pacjentów, którzy skarżą się na tę dolegliwość, badania stwierdzają prawidłową objętość gazów, a pierwotną przyczyną dolegliwości brzusznych są zaburzenia czynności motorycznej przewodu pokarmowego.
Wzdęcie czynnościowe
Podział zaburzeń czynnościowych według kryteriów rzymskich III definiuje objaw kliniczny pn. "wzdęcie czynnościowe".
-
nawracające uczucie napięcia/rozdęcia brzucha lub widoczne powiększenie obwodu brzucha przynajmniej 3 dni w miesiącu przez ostatnie 3 miesiące i
-
niespełnienie kryteriów diagnostycznych dla czynnościowej dyspepsji, zespołu nadwrażliwego jelita lub innego czynnościowego zaburzenia przewodu pokarmowego
Diagnostyka wzdęć
Wywiad
Dane z wywiadu mogą wskazywać na czynnościowe ( np. bóle brzucha i kurcze jelit, nudności, jadłowstręt, zaparcia, częste oddawanie gazów) lub organiczne tło (np. gorączka, wymioty, spadek masy ciała, krwawienie z p. pokarmowego, biegunki nocne, stolce tłuszczowe ) tej dolegliwości.
Skrupulatne dane dotyczące diety wskazujące na spożywanie owoców, warzyw, roślin strączkowych, dietetycznych dodatków do żywności oraz artykułów zawierających fruktozę.
W przebiegu schorzeń lękowych, psychosomatycznych, przy żuciu gumy i paleniu papierosów może dochodzić do aerofagii.
W każdym przypadku postępowanie u pacjentów z wzdęciami powinno być nakierowane na poszukiwanie przyczyn i odpowiednie leczenie przyczynowe.
Różne opcje terapeutyczne w poszczególnych sytuacjach klinicznych
-
w zespole jelita nadwrażliwego z przewagą zaparć - leki prokinetyczne
-
we wzdęciach czynnościowych postępowanie jak w zespole jelita nadwrażliwego
-
węgiel aktywowany, simeticon w zespole zatrzymywania gazów
-
jednorazowa lub okresowa antybiotykoterapia w przypadku przerostu flory bakteryjnej jelit (np. rifaksymina)
-
dieta eliminacyjna, substytucja laktazy lub spożywanie nabiału pozbawionego laktozy w zespole nietolerancji laktozy
-
modyfikacje dietetyczne i zmiana leków przeczyszczających na osmotyczne w wzdęciach związanych z zaparciami
-
u osób u których nie stwierdzono zmian patologicznych preparaty enzymów trzustkowych, podsalicylan bizmutu, antybiotyki jelitowe
-
probiotyki w celu zasiedlenia jelit przez niepatogenne bakterie, które nie przyczyniają się do nadprodukcji gazów
Bibliografia
-
Tadataka Yamada (red.): Podręcznik gastroenterologii. Lublin: Wydawnictwo Czelej, 2006, ss. 76-83. ISBN 978-83-89309-92-1.
-
Andrzej Dąbrowski: Gastroenterologia (Wielka Interna). Warszawa: Medical Tribune Polska, 2010, ss. 3-48. ISBN 978-83-60135-99-0.
-
Stanisław Konturek (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006, ss. 1-34. ISBN 83-200-3188-5.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rolnictwo