Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Wędliny

Dodano: 2011-02-17

Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonki to przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica).


Wędliny i wędzonki dzielą się na:

  • trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełbasy, kiełbasy surowe "typu salami";

  • półtrwałe (średnio rozdrobione), przechowywane do 1 miesiąca w temp 4-6 °C: wędzonki słabo wędzone;

  • nietrwałe (drobno rozdrobnione), przechowywane w temperaturze 6 °C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: parówki, wyroby wysoko wydajne.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
żywność, kiełbasa, wędliny, encyklopedia rolnicza, mięso, szynka