Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Szpinak nowozelandzki
Dodano: 2011-02-09
Szpinak nowozelandzki, Trętwian czterorożny, (Tetragonia tetragonioides) – gatunek rośliny zielnej należącej do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae), w niektórych systemach wyodrębniany w osobną rodzinę trętwianowatych (Tetragoniaceae) (np. w systemie Reveala z lat 1994–1999). Rośnie dziko w Nowej Zelandii, na Tasmanii oraz w południowej i zachodniej Australii.
Morfologia
- Łodyga
- Rozgałęziona, płożąca, do 1 m.
- Liście
- Duże, ciemnozielone, kształtem przypominają liście szpinaku.
Zastosowanie
-
Roślina uprawna: uprawiany jako warzywo.
-
Historia uprawy: do Europy przywiózł go z Nowej Zelandii w 1771 roku Anglik, Joseph Bans, powracając z podróży dookoła świata z kapitanem Cookiem. We Francji był już bardzo znany w 1820 roku. Atrakcyjność jego wynika z tego, że jest bardzo podobny w smaku do szpinaku i jest dostępny wtedy, kiedy prawdziwego szpinaku brak, to jest w pełni lata.
-
Warunki uprawy: szpinak nowozelandzki jest niewrażliwy na upały, których szpinak zwyczajny (Spinacia oleracea) nie lubi.
-
-
Sztuka kulinarna: wartością odżywczą szpinak nowozelandzki nie ustępuje zwykłemu szpinakowi. Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A oraz sole mineralne, zwłaszcza żelazo. Zawiera również kwas szczawiowy, tak jak szpinak. Potrawy ze szpinaku nowozelandzkiego przyrządza się w ten sam sposób, co potrawy ze zwykłego szpinaku. Nadaje się on również do mrożenia. Listki jego powinny być chłodne, jędrne, przy zgniataniu w garści – lekko trzeszczące. Jeśli są ciepłe, oznacza to, że szpinak zaczyna się psuć.
Przypisy
Bibliografia
-
Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, WSiP, Warszawa 1992.
-
Gapiński M. (red.), Warzywa mało znane i zapomniane, PWRiL, Poznań 1993.
-
Szweykowscy A. i J. (red.), Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 1993.
-
Anna Czerni, Warzywa rzadko spotykane, Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa liściowe, warzywa