Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Słoma
Dodano: 2011-02-07
Słoma - łodygi i liście dojrzałych roślin uprawnych po omłocie (np. zbóż, rzepaku, lnu, bobiku, maku).
Słomę wykorzystuje się jako paszę i ściółkę dla zwierząt gospodarskich, z której uzyskuje się obornik. Jest także przyorywana jako nawóz organiczny. Ze słomy można produkować sztuczny obornik, który powstaje przez jej kompostowanie z organicznymi dodatkami zwilżanymi gnojowicą lub gnojówką.
Inne wykorzystanie słomy:
-
strzecha (słoma żytnia),
-
biopaliwo,
-
materiał do ocieplania ścian budynków
-
podłoże do uprawy grzybów
-
artykuły dekoracyjne.
Słomę przechowuje się luzem lub prasowaną i wiązaną w wiązki lub bele, może być przechowywana w stodołach, strychach lub na wolnym powietrzu w postaci stogów lub stert.
W niektórych krajach (np. Niemcy) na polu układa się dekoracje z prasowanej słomy.
Jako słomę określa się też wyschnięte łodygi trzciny. Słoma trzcinowa stosowana była w tradycyjnym budownictwie do krycia dachów (strzecha), a także pokrywana gliną lub tynkiem jako element nośny, izolacja termiczna i akustyczna ścian i stropów (powała). Robiono z niej też maty izolacyjne np. do przykrywania inspektów. Słomę trzcinową pozyskiwano zimą (zimowe żniwa). Trzcina była wtedy sucha, a po zamarznięciu zbiorników wodnych był do niej po lodzie łatwy dostęp.
Źródło: Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
rośliny uprawne, gospodarz, słoma