Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Serwatka
Dodano: 2011-02-24
Serwatka - ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Zawiera do 5% laktozy, do 1% białka i do 0,5% tłuszczu oraz sole mineralne i witaminy. Stanowi połowę suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta w oddzielonym od serwatki skrzepie).
W warunkach przemysłowych serwatka jest groźnym ekologicznie
odpadem przy produkcji sera lub kazeiny. Objętościowo na 1 część
uzyskanego sera wypada prawie 10 części serwatki. Zagospodarowywana
jest jako pasza lub surowiec do produkcji laktozy. Coraz częściej
jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym, do produkcji
rozmaitych napojów mlecznych na bazie serwatki.
Przy produkcji serów podpuszczkowych oraz dojrzewających
otrzymywana jest serwatka słodka, przy produkcji twarogów serwatka
kwaśna. Niegdyś serwatka była środkiem kosmetyczno-leczniczym na
skórę oraz stosowana przy oparzeniach.
Serwatka w czystej postaci jest bogatym źródłem aminokwasu
cysteiny (w formie cystyny), z którego komórki produkują glutation
- związek odtruwający. Serwatka została wpisana do oficjalnego
katalogu leków i może być przepisywana na receptę w Stanach
Zjednoczonych. Trwają prace nad zarejestrowaniem jej w Kanadzie. Od
dalszych badań zależy, czy lek zyska zaufanie lekarzy z Europy, w
tym z Polski.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
mleko, encyklopedia rolnicza, pasza, serwatka