Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Sałata siewna
Dodano: 2011-02-09
Sałata siewna, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie. Uprawiano ją już w starożytnej Grecji i Egipcie. W Polsce uprawiana i dziczejąca (efemerofit).
Morfologia
- Łodyga
- Krótka (wyjątkiem jest sałata łodygowa). Wydłuża się ona podczas wytwarzania pędu kwiatostanowego, który osiąga wysokość 80-150 cm.
- Liście
- Różnorakiego kształtu, barwy i wielkości, w zależności od odmiany.
- Kwiaty
- Obupłciowe, drobne, jasnożółte, języczkowate, zebrane w koszyczki tworzące podbaldach. Pozbawione są one kielicha., zamiast niego są włoski tworzące puch kielichowy. Kwiaty sa samopylne.
- Owoce
- Niełupki, opatrzone w szerszej części puchem kielichowym, który stanowi aparat lotny.
- Korzeń
- Palowy, wrzecionowaty, posiada liczne korzenie boczne.
Odmiany
-
Wyróżnia się 4 odmiany botaniczne
-
sałata głowiasta (Lactuca sativa L. var. capitata), występująca w dwóch formach:
-
sałata masłowa – o miękkich, delikatnych liściach
-
sałata krucha – o liściach twardych, sztywnych i pofałdowanych
-
-
sałata rzymska, sałata długolistna (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.)
-
sałata dębolistna (Lactuca sativa L. var. crispa L.) – czerwona i zielona
-
sałata łodygowa, głąbiki krakowskie (Lactuca sativa L. var. augustana L. H. Bailey)
-
Ponadto w obrębie każdej odmiany istnieją liczne odmiany uprawne (kultywary).
Zastosowanie
-
Roślina uprawna: uprawiana jest jako warzywo liściaste. Występuje w licznych odmianach różniących się strukturą liści, kolorem i smakiem.
-
Sztuka kulinarna: używana przed kwitnieniem jako składnik sałatek oraz do dekoracji potraw.
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-04-15].
-
↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-05-05].
Uprawa
Roślina łatwa w uprawie. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Stanowisko może być słoneczne lub półcieniste. Uprawia się z nasion, które wysiewa się od wczesnej wiosny do późnego lata. W czasie upałów wskazane jest cieniowanie.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa liściowe