Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Sadownictwo
Dodano: 2011-02-15
Sadownictwo jest dziedziną ogrodnictwa zajmującą się uprawą roślin trwałych (wieloletnich) dających jadalne owoce, czyli roślin sadowniczych. Zgodnie z tą definicją będą to zarówno drzewa i krzewy jak i krzewinki i byliny uprawiane w sadach i na plantacjach.
Sadownictwo jest znane od starożytności, gdy w rejonie Morza Śródziemnego uprawiano drzewa daktylowe, figowe, oliwne oraz krzewy winorośli.
Produkcja owoców na świecie w 2004 roku wg danych FAO wyniosła 1 384 mln ton, natomiast w Polsce produkcja sadownicza w tym samym roku była na poziomie 8,75 mln ton co stanowiło 0,63% udziału w produkcji światowej. Polska znalazła się na 25 miejscu spośród 178 ocenianych krajów. Największym regionem sadowniczym w Polsce są okolice Grójca na Mazowszu i okolice Sandomierza.
W Polsce na skalę towarową uprawiane są w sadach
następujące drzewiaste gatunki sadownicze: jabłoń, grusza i
pigwa, śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, orzech i
leszczyna (prowadzona w formie drzewiastej). Z krzewów jagodowych
znaczenie ekonomiczne ma uprawa truskawek, agrestu, malin i jeżyn,
porzeczek (białych, czerwonych i czarnych), borówki amerykańskiej,
winorośli a w ostatnich latach także żurawiny.
Bibliografia
-
Szczepan A. Pieniążek: Sadownictwo. Warszawa: PWRiL, 1988. ISBN 83-09-01251-9.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
sadownictwo, sad, encyklopedia rolnicza