Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Przednówek
Dodano: 2011-02-17
Przednówek (przed nowymi zbiorami) – dziś już historyczne, nieprecyzyjne określenie czasu liczonego na wsi pomiędzy okresem kończenia się zapasów żywności z poprzedniego roku w gospodarstwach, zwykle pod koniec zimy, a okresem zazielenienia się łąk (w stopniu umożliwiającym rezygnację z karmienia bydła paszą zimową) i pierwszych plonów w nowym roku.
Dolegliwość przednówka i czas jego trwania były uzależnione
od majętności gospodarzy, ale także od wielkości zbiorów w
poprzednim roku. U gospodarzy bogatych było to określenie mało
znaczące, wyznaczające tradycyjnie porę roku w okolicy
przedwiośnia i wiosny, które w praktyce oznaczało okres spożywania
typowych dla przednówka potraw – bazujących na produktach
żywnościowych z ubiegłego roku, np. ziemniakach.
Dla gospodarzy biednych był to okres wymuszonego postu, podczas
którego spożywano wszystko, co było do zjedzenia, łącznie z
żywnością nadpsutą, czy też takimi roślinami, których w
normalnej diecie nie stosowano (np. różnego rodzaju chwasty –
komosa biała). Biedniejsi gospodarze byli ponadto zmuszeni do
zaciągania pożyczek u bogatszych gospodarzy w gotówce lub w paszy,
często na lichwiarskich zasadach, lub do prawie darmowej pracy
(często tylko za jeden posiłek dziennie).
Źródła Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, zbiory, żywność