Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Przechowalnictwo ziemniaków
Dodano: 2011-02-11
Przechowalnictwo ziemniaków
Straty
przechowalnicze i ich ograniczanie
Przyjmuje
się, że około 90% ogólnej masy wyprodukowanych ziemniaków
corocznie kieruje się do przechowywania. Długość okresu
przechowywania uzależniona jest od kierunku użytkowania. Podczas
długotrwałego przechowywania dochodzącego do 9 miesięcy (np.
ziemniaki jadalne), w bulwach ziemniaka, jak w każdym żywym
organizmie, zachodzą procesy, w wyniku których:
• zmniejszeniu ulega wyjściowa masa bulw, na skutek tzw. ubytków naturalnych spowodowanych procesami życiowymi oddychania i transpiracji
• powstają straty wywołane procesem kiełkowania oraz
• straty masy w wyniku porażenia bulw chorobami przechowalniczymi.
Powstawanie
wyżej wymienionych ubytków i strat jest procesem bardzo złożonym,
a także jest wypadkową wielu współdziałających ze sobą
czynników. Bardzo często błędy popełnione w czasie wegetacji i
zbioru nie mogą być naprawione podczas przechowywania. Należy więc
pamiętać, że optymalne warunki przechowywania mogą ograniczać
straty, ale tylko w ziemniakach dobrej jakości, natomiast złe
przechowywanie może spowodować wysokie straty, również w
ziemniakach dobrej jakości.
Każdą odmianę cechuje genetycznie uwarunkowana przydatność do długotrwałego przechowywania, która może być modyfikowana warunkami agrotechnicznymi, klimatycznymi w okresie wegetacji, a następnie warunkami podczas zbioru i przechowywania. W czasie przechowywania decydujący wpływ na wielkość strat ma czas magazynowania i warunki, z których najważniejszą rolę odgrywa temperatura i wilgotność względna otaczającego powietrza.
Ubytki
naturalne
Ubytki
naturalne, jako efekt procesów życiowych, są nieuniknione. Zmienna
jest jedynie ich intensywność zależnie od warunków
termiczno-wilgotnosciowych w miejscach magazynowania i czasu
składowania. Czynnikami ograniczającymi ubytki naturalne jest niska
temperatura i wysoka wilgotność powietrza powyżej 95%. Natomiast
wraz ze wzrostem temperatury przechowywania i obniżeniem wilgotności
powietrza poniżej 90%, ubytki naturalne gwałtownie wzrastają,
czego głównym powodem jest proces wydzielania wody z bulw i
kiełkowanie.
Badania
własne wykazały, że bardzo duży wpływ na wielkość ubytków
wywiera dojrzałość bulw. Intensywność wydzielania wody z bulw
jest głównym powodem powstawania ubytków naturalnych. Niedojrzała
skórka jest bardzo przepuszczalna i przyczynia się do wzrostu
ubytków. Podobnie duże ubytki mogą wystąpić w przypadku bulw
uszkodzonych mechanicznie, gdy zranienia miąższu nie zostaną
jeszcze zabliźnione. Badania własne dowiodły również, że
powszechnie uprawiane odmiany różnią się wielkością ubytków
naturalnych. Związane jest to z budową anatomiczną perydermy, a
szczególnie z jej grubością.
Grubsza peryderma jest bardziej przepuszczalna dla wody. Technolodzy uważają, że bulwy ziemniaka, których ubytki naturalne nie przekroczyły granicy 10% odznaczają się dobrą jakością i znajdują się w dobrym turgorze. Jest to szczególnie ważne dla ziemniaków przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. Do odmian charakteryzujących się ubytkami naturalnymi nie przekraczającymi 10% po 6 miesięcznym okresie magazynowania w temperaturze około 6°C należy większość uprawianych odmian, a najlepsze parametry stwierdzono u następujących odmian: Albina, Alicja, Aksamitka, Bard, Cykada, Gloria, Jasia, Kuba, Lord, Mors, Salto, Tokaj, Wawrzyn, Wigry, Wiking, Vineta. Wraz z wydłużaniem czasu przechowywania zwiększają się ubytki naturalne, a tempo wzrostu uzależnione jest od temperatury i wilgotności względnej otaczającego powietrza.
Wykorzystując
znajomość procesów fizjologicznych zachodzących w bulwach,
odmiany o intensywniejszych procesach, a tym samym o podwyższonych
ubytkach naturalnych, powinny być przeznaczane do zagospodarowania
we wcześniejszym terminie.
Kiełkowanie
Tuż
po zbiorze bulwy ziemniaka zazwyczaj nie kiełkują, gdyż znajdują
się w stanie fizjologicznego spoczynku i nawet w sprzyjających
warunkach dla tego procesu nie obserwuje się wzrostu kiełków.
Jednakże po bardzo suchym i ciepłym okresie wegetacji, już w
czasie zbiorów na bulwach niektórych odmian można zaobserwować
kilkumilimetrowe kiełki. Oznaczało, że u tych odmian okres
spoczynku był bardzo krótki i został zakończony już w polu.
W
przechowalnictwie bardzo cenione są odmiany, które z uwarunkowań
genetycznych, charakteryzują się jak najdłuższym okresem uśpienia
bulw i mało intensywnym wzrostem kiełków. Bulwy znajdujące się w
fazie uśpienia cechuje niska intensywność przemian fizjologicznych
(niski poziom ubytków naturalnych), wysoka wartość odżywcza i
jakość kulinarna. Dlatego
też zadaniem przechowalnictwa jest maksymalne wydłużenie okresu
uśpienia.
Na długość okresu uśpienia, oprócz uwarunkowań genetycznych
odmiany, duży wpływ wywierają warunki przechowywania. Największe
znaczenie ma temperatura. W środowisku wyższych temperatur skracany
jest okres uśpienia, proces kiełkowania rozpoczyna się wcześniej,
a wzrost kiełków jest intensywniejszy.
Skiełkowane bulwy tracą więcej wody, ponieważ jest ona znacznie intensywniej wydalana z kiełków niż przez perydermę bulw. Natomiast środowisko niskich temperatur wydłuża okres uśpienia, ogranicza, a u niektórych odmian wręcz hamuje proces kiełkowania. Niskie temperatury przechowywania obniżają poziom ubytków naturalnych, lecz sprzyjają gromadzeniu cukrów i pogarszają jakość kulinarną bulw jadalnych (słodki posmak po ugotowaniu). Stąd też ziemniaki jadalne, jak również przeznaczone na inne kierunki użytkowania (np. przetwórstwo spożywcze), wymagają wyższych temperatur przechowywania, celem utrzymania dobrej jakości przez cały czas magazynowania, traktowane są preparatami hamującymi proces kiełkowania.
W
Polsce zarejestrowane są następujące preparaty chemiczne
zapobiegające kiełkowaniu bulw ziemniaka (Zalecenia IOR):
-
stosowane w końcowym okresie wegetacji: Elnoh 39 EC i Fazor 80 SG;
-
stosowane w czasie załadunku i podczas przechowywania: Luxan Gro-Stop 01DP, Luxan Gro-Stop 300 EC, Luxan Gro-Stop 300 HN, MSS 500 HN i Stop Kiełek 01DP.
Na przestrzeni ostatnich kilku lat, gdy coraz częściej zwraca się uwagę na promowanie „bezpiecznej żywności", w tym i ziemniaków, w wielu krajach (np. Holandia, Japonia, Szwajcaria) stosowanie chemicznych inhibitorów kiełkowania jest zabronione. W związku z tym coraz większego znaczenia nabierają alternatywne metody wydłużania okresu uśpienia i ograniczania wzrostu kiełków. Do tego celu wykorzystuje się różne ekstrakty roślinne, jak np. wyciąg z nasion kminku z lotną substancją S-carvone. W 1994 r. środek ten został zarejestrowany w Holandii pod nazwą handlową „Talent R".
W
wielu krajach prowadzone są prace hodowlane nad wydłużaniem okresu
uśpienia i uzyskaniem nowych form genetycznych, przydatnych do
przechowywania w niskich temperaturach. Spośród naszych odmian
znajdujących się w rejestrze, najdłuższym okresem uśpienia w
wyższej temperaturze przechowywania i mało intensywnym wzrostem
kiełków charakteryzują się odmiany: Albina, Oda, Baszta i
Aksamitka, podczas gdy odmiany: Aster, Barycz, Glada, Drop, Lawina,
Dunajec, przechowywane w tych samych warunkach mają znacznie krótszy
okres uśpienia i intensywny wzrost kiełków. Odmiany odznaczające
się takimi cechami powinny być w pierwszej kolejności przeznaczane
do zagospodarowania.
Straty
spowodowane rozwojem chorób przechowalniczych
Straty
wywołane porażeniem bulw chorobami przechowalniczymi mają bardzo
duże znaczenie gospodarcze, gdyż to właśnie one w głównej
mierze decydują o przydatności danej odmiany do długotrwałego
przechowywania. Największe znaczenie mają następujące choroby
ujawniające się w okresie przechowywania: zaraza ziemniaka, sucha i
mokra bakteryjna zgnilizna, fomoza oraz alternarioza.
W praktyce bardzo często występują również tzw. zgnilizny mieszane, których szkodliwość jest znacznie większa niż wymienionych pojedynczych chorób. O zgniliźnie mieszanej mówi się wówczas, gdy gnicie bulw powstaje w następstwie infekcji grzybami i bakteriami.
Zwalczanie
i zapobieganie chorobom przechowalniczym, powinno stać się jednym z
głównych elementów kompleksowej uprawy, zbioru i obróbki bulw
ziemniaka. Bardzo duży wpływ na straty przechowalnicze wywierają
uszkodzenia mechaniczne bulw, zwłaszcza głębokie powyżej 5 mm.
Umożliwiają one wnikanie sprawców zgnilizn i stanowią istotny
powód w procesie powstawania chorób przechowalniczych.
Dlatego też we wstępnej fazie przechowywania powinny być stworzone warunki sprzyjające szybkiemu osuszaniu bulw i zabliźnianiu zranień mechanicznych. Intensywna wentylacja w tym okresie korzystnie wpływa na tempo osuszania i zabliźniania uszkodzeń, gdyż w warunkach, które nie sprzyjają tym procesom, doskonale rozwijają się bakterie powodujące mokrą zgniliznę (np. duża wilgotność, podwyższona temperatura, brak tlenu, wzrost zawartości dwutlenku węgla).
W
badaniach własnych dowiedziono, że straty wywołane rozwojem chorób
w największym stopniu zależą od jakości bulw przeznaczonych do
przechowywania, uszkodzeń mechanicznych i odporności genetycznej
odmiany. Stwierdzono również, że nasze odmiany są bardzo
zróżnicowane pod względem odporności na choroby przechowalnicze.
Straty spowodowane porażeniem miąższu bulw tymi chorobami mogą
wahać się od minimalnych, poniżej 1% do ponad 20%.
Do odmian charakteryzujących się dobrą przydatnością do długotrwałego magazynowania, których straty przez rozwój chorób nie przekroczyły 2%, można zaliczyć następujące odmiany: Albina, Alicja, Bard, Cykada, Gloria, Kuba, Lord, Salto, Tokaj, Wawrzyn i Vineta. Jednakże większość odmian znajdujących się w rejestrze odznacza się obniżoną odpornością na choroby i wykazuje również średnią lub małą przydatność do długotrwałego składowania.
Zasadniczą
informacją potrzebną producentowi w chwili podejmowania decyzji o
wyborze odmiany powinna być aktualna i pogłębiona charakterystyka
nowych odmian ziemniaka, również w zakresie trwałości
przechowalniczej.
Odmiany
charakteryzujące się małą intensywnością w zakresie przemian
fizjologicznych i dużą odpornością na porażenie bulw
zgniliznami, mogą być najlepszą i niezawodną metodą w
ograniczaniu strat przechowalniczych.
W
podsumowaniu stwierdza się, że bulwy ziemniaka często stwarzają
problemy w czasie przechowywania, to jednak istnieją możliwości
ograniczania nadmiernych ubytków i strat przez:
-
wybór odpowiedniej odmiany,
-
przeznaczanie do przechowywania bulw dojrzałych, dobrej jakości, bez uszkodzeń mechanicznych i zanieczyszczeń, zebranych w warunkach suchej i ciepłej pogody,
-
osuszanie bulw i intensywne wietrzenie tuż po zbiorach,
-
zapewnienie optymalnych warunków termiczno-wilgotnościowych zależnie od kierunku użytkowania,
-
zapobieganie kiełkowaniu,
-
przeznaczanie w pierwszej kolejności do zagospodarowania odmian charakteryzujących się obniżoną trwałością przechowalniczą.
Dr
Genowefa Sowa-Niedziałkowska
IHAR,
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka,
Oddział
Jadwisin
Budowa
przechowalni ziemniaków szansą zdobycia rynku
Stan
bazy przechowalniczej w Polsce jest zróżnicowany pod względem
wielkości, jak i technologii przechowywania. Baza ta składa się z
obiektów nowoczesnych, wyposażonych w system wentylacji do
utrzymania wymaganego mikroklimatu i maszyn do obróbki ziemniaków,
ale także z obiektów tradycyjnych, kopców ziemnych oraz piwnic.
Mimo,
że zbiory ziemniaków w ostatnich latach w Polsce wyraźnie
zmniejszyły się do poziomu 15-16 mln ton rocznie, to pojemność
nowoczesnej bazy przechowalniczej wzrosła. Aktualnie wynosi ona
ponad 1,0 mln ton, w tym 500 tys. ton są to obiekty nowoczesne,
duże, o pojemności 200-5000 ton, wyposażone w system wentylacji,
maszyny do załadunku, rozładunku i obróbki ziemniaków.
Biorąc
pod uwagę zużycie ziemniaków jadalnych, sadzeniaków i ziemniaków
przeznaczonych na przetwórstwo, w Polsce powinno być
przechowywanych w nowoczesnych obiektach 3,5 mln ton ziemniaków. W
dłuższej perspektywie należy jeszcze wybudować bazę przechowalni
o pojemności składowej ponad 2 mln ton.
Celowość budowy
nowoczesnych przechowalni przez rolników jest ważna z kilku
powodów:
• Rozwój przetwórstwa ziemniaków wymaga zapewnienia wysokich wymagań dotyczących warunków przechowywania. Zagwarantować to mogą nowoczesne przechowalnie.
• Gospodarka rynkowa wyzwala konkurencyjność podaży ziemniaków. Warunkiem osiągnięcia wysokiej jakości ziemniaków jadalnych, a także sadzeniaków oraz zapewnienia terminowej ich dostawy niezależnie od warunków atmosferycznych jest posiadanie przechowalni.
• Sytuacja ekonomiczno-finansowa w rolnictwie w warunkach gospodarki rynkowej może wpłynąć na rozwój specjalizacji gospodarstw, a w związku z tym na powiększenie produkcji towarowej ziemniaków w gospodarstwach posiadających najlepsze warunki do ich uprawy i zanik produkcji w mniejszych gospodarstwach. Przy większej produkcji towarowej ziemniaków istnieje potrzeba posiadania przechowalni.
Ze
względu na wielkość i spełniane funkcje przechowalnie można
podzielić na uniwersalne i specjalistyczne.
Przechowalnie
uniwersalne, które są zlokalizowane u producentów, muszą posiadać
duże powierzchnie obróbcze oraz odpowiednie wyposażenie w maszyny
i urządzenia technologiczne, umożliwiające pełną obróbkę
ziemniaków dla wszystkich kierunków użytkowania.
Przechowalnie
specjalistyczne budowane są w miejscach zużytkowania ziemniaków.
Są to najczęściej przechowalnie do składowania luzem o
zmniejszonym wyposażeniu technologicznym oraz uproszczonej
strukturze przestrzennej. W przechowalniach tych nie prowadzi się
obróbki podstawowej, tj. sortowania, ponieważ trafiające tu
ziemniaki są już wstępnie przygotowane i przyjmowane według
określonych norm.
Nowoczesna
przechowalnia posiada następujące elementy:
• budynek dobrze izolowany cieplnie z pomieszczeniami do przechowywania, obróbki, przyjęcia i ekspedycji
• system wentylacji utrzymujący wymagany mikroklimat
• maszyny do załadunku i rozładunku przechowalni
• maszyny do obróbki ziemniaków: sortowanie, przebieranie, szczotkowanie, mycie i pakowanie.
Ściany
konstrukcyjne przechowalni powinny przenosić obciążenie stałe i
zmienne, a przy składowaniu luzem - parcie ziemniaków. Wszystkie
przegrody budowlane w przechowalniach ziemniaków narażone są na
warunki wysokiej wilgotności powietrza (80-100%Rh) i niskie
temperatury wewnętrzne 2-8°C. Jednocześnie nie mogą dopuścić do
przechłodzenia ziemniaków zimą i utrzymać względnie niskie i
stabilne temperatury w całym okresie przechowywania, aż do późnej
wiosny.
Typowymi
materiałami termoizolacyjnymi do wykorzystania przy budowie ścian
zewnętrznych i stropów w przechowalniach są: styropian, pianka
poliuretanowa, wełna mineralna, wata szklana. Wielkość izolacji
zależy od strefy klimatycznej, w której znajduje się przechowalnia
i wartość tą należy wyliczać lub przyjmować dla każdego
obiektu indywidualnie. Dla środkowej Polski współczynnik
przewodzenia ścian wynosi 0,25-0,35 W/m2-K, a stropu 0,20-0,25
W/m2-K.
Kubatura
składowa przechowalni uzależniona jest od przewidywanej ilości
gromadzonych ziemniaków oraz sposobu ich składowania. Stosowane są
dwa sposoby składowania ziemniaków: luzem i w paletach
skrzyniowych. Wysokość składowania ziemniaków luzem wynosi od 2
do 5 m. W przechowalniach gospodarczych mniejszych najczęściej
stosowane są wysokości 2,0 -3,5 m, a w przechowalniach dużych
specjalistycznych 3,5 - 5 m.
Składowanie
w paletach skrzyniowych odbywa się w przechowalniach komorowych przy
spiętrzeniu od 4 do 6 palet, każda o wysokości około 100 cm.
Ustawienie palet skrzyniowych powinno uwzględniać odstęp od ścian
10-20 cm oraz między stosami palet ok. 5-10 cm.
Składowanie
w paletach skrzyniowych jest droższe od składowania luzem, jednak
ma zalety i w niektórych przypadkach, mimo niekorzystnego rachunku
ekonomicznego, powinno być stosowane.
Do
najistotniejszych zalet składowania w paletach można zaliczyć
łatwiejszą organizację skupu i składowania oraz ułatwioną
kontrolę przechowywanych ziemniaków.
Inwestorami
przechowalni o składowaniu w paletach skrzyniowych powinny być
grupy producenckie ze względu na zróżnicowanych dostawców.
Również producenci sadzeniaków ze względu na dużą ilość
odmian łatwiej mogą zorganizować pracę przechowalni paletowej.
Także inni producenci, którzy dostarczają na rynek kilka odmian
ziemniaków, mogą przechowywać je w paletach skrzyniowych.
System
wentylacji powinien zapewnić osuszenie mokrych ziemniaków,
równomierne schładzanie pryzmy oraz utrzymanie temperatury i
wilgotności na optymalnym poziomie.
W przechowalniach o składowaniu luzem stosowany jest system przepływowy. Powietrze tłoczone przez wentylatory przedostaje się przez całą warstwę ziemniaków wszystkimi wolnymi przestrzeniami między bulwami i wydostaje się na zewnątrz. Ochładzanie ziemniaków postępuje sukcesywnie od dołu do góry. System taki składa się z wentylatora, głównego kanału wentylacyjnego, kanałów rozprowadzających i klap wentylacyjnych.
System
opływowy przeważnie stosowany jest w przechowalni przy składowaniu
w paletach skrzyniowych. Konstrukcja systemu wentylacyjnego, jak i
palet, jest prostsza i tym samym tańsza niż w systemie
przepływowym.
Cały system składa się z budki wentylacyjnej, w której znajdują się wentylator, czerpnie powietrza oraz rury nawiewne. Wyrzutnie powietrza znajdują się w ścianie przechowalni. Powietrze podczas wietrzenia przepływa z dużą prędkością (około 0,3 m/s) między paletami skrzyniowymi. Następuje intensywna wymiana powietrza w strefie przyściennej palety, natomiast w środku palety wymiana powietrza jest minimalna.
Podstawowym
parametrem systemu wentylacyjnego jest dawka wentylacyjna wynosząca
około 100 m3 powietrza na 1 tonę ziemniaków w ciągu godziny.
Utrzymanie wymaganych warunków termiczno-wilgotnościowych w
przechowalni z wykorzystaniem powietrza atmosferycznego w polskich
warunkach klimatycznych możliwe jest od jesieni do wiosny.
Wyposażenie
w maszyny do załadunku i rozładunku jest inne w obu typach
przechowalni. W przechowalni luzem składa się z zasobnika
dozującego, odsiewacza zanieczyszczeń, przenośników
transportujących ziemniaki wewnątrz przechowalni oraz z pryzmownika
usypującego ziemniaki w pryzmę o wysokości 3-5 m. Ziemniaki z
przyczep przeładowywane są do zasobników, które dozują je na
odpowiednie maszyny z określoną wydajnością (10-40 ton/godz).
Oddzielenie
zanieczyszczeń ma na celu usunięcie luźnej ziemi, brył, kamieni,
drobnych ziemniaków. Najczęściej używane są urządzenia z
odsiewaczem tarczowym i taśmowo-prętowym. W obu przypadkach
zanieczyszczenia poniżej 20 mm są przesiewane między tarczami lub
prętami i usuwane na przyczepę.
Oczyszczone
ziemniaki transportowane są do komory i usypywane przy użyciu
pryzmownika. Podczas usypywania pryzmy utrzymywana jest stała
wysokość spadku ziemniaków między przenośnikiem a pryzmą
ziemniaków (30-50 cm).
Rozładunek
ziemniaków składowanych luzem może odbywać się przy
wykorzystaniu podbieraczy podłogowych lub przy pomocy ładowarek
czołowych. Badania pokazują, że rozładunek pryzmy przy pomocy
szufli o dużej pojemności (1000 kg) umieszczonej na ładowarce
czołowej może uzyskać ten sam poziom uszkodzeń mechanicznych co
przy pomocy podbieraczy podłogowych. Samojezdny podbieracz podłogowy
jest najpowszechniejszym rozwiązaniem rozładunku dużych pryzm.
W
przechowalni paletowej zbiór ziemniaków bezpośrednio do palet
skrzyniowych upraszcza wiele operacji. Ziemniaki dostarczane
bezpośrednio do przechowalni powinny być czyste i zdrowe a ich
obróbka powinna być dokonana przynajmniej po okresie gojenia (2-3
tygodnie). Do ustawiania palet skrzyniowych w przechowalni
wykorzystuje się podnośnik widłowy z silnikiem elektrycznym lub
silnikiem spalinowym zasilanym gazem.
Palety
skrzyniowe napełniane są dwoma typami zasypnic. W pierwszym
przypadku zakrzywiony przenośnik zasypnicy opuszcza się na dno
palety i zaczyna podawać ziemniaki, a w miarę zasypywania
przenośnik unosi się do góry, utrzymując stały spadek wynoszący
około 30 cm.
Po zasypaniu jednej palety automatycznie przesuwa się on na bok i ustawia się nad pustą paletą, obok napełnionej. W drugim rozwiązaniu unoszona jest pusta paleta skrzyniowa przez podnośnik hydrauliczny lub elektryczny i opuszczana w miarę napełniania ziemniakami. W obu typach zasypnic palet utrzymywana jest stała wysokość spadku 20-30 cm przy wykorzystaniu fotokomórki jako czujnika.
Rozładunek
przechowalni o składowaniu w paletach skrzyniowych wymaga użycia
urządzenia do opróżniania palet. Najnowocześniejsze urządzenie
to wywrotnica palet połączona z zasobnikiem dozującym,
umożliwiającym równomiernie podawanie ziemniaków do dalszej
obróbki, np. na sortownik.
W
sortowni odbywa się proces sortowania, pakowania i przygotowania do
ekspedycji. Sortownia powinna pomieścić zestaw
sortowniczo-obróbczy, towar przygotowany do sprzedaży oraz połączyć
komunikacyjnie wszystkie pomieszczenia składowe. Wielkość sortowni
zależy od wydajności linii obróbczej oraz zakresu przygotowania
ziemniaków (sortowanie, czyszczenie, mycie, pakowanie i workowanie).
Frakcjonowanie
bulw pod względem wielkości dokonuje się na sortownikach.
Parametrem bulwy najczęściej wykorzystywanym w sortownikach jest
jej szerokość. Według tej zasady działają sortowniki z sitami
oczkowymi płaskimi o ruchu posuwisto-zwrotnym lub z sitami oczkowymi
obiegowymi. Największą popularność w Polsce i krajach UE zdobyły
sortowniki sitowe o ruchu posuwisto-zwrotnym rozdzielające ziemniaki
na 3 frakcje w sortownikach o wydajności do 5t/h i 3-5 frakcji w
sortownikach o wydajności do 20 t/h.
Wymiar
kwadratowych oczek w sitach zmienia się co 5 mm, począwszy od 25
mm. Sita o największych oczkach, na których oddziela się ziemniaki
duże, są powlekane gumą w celu zmniejszenia uszkodzeń bulw.
Selekcja
bulw ma na celu odebranie bulw wadliwych czyli zazieleniałych,
niekształtnych, porażonych chorobami i uszkodzonych. Dokonywana
jest najczęściej ręcznie na stołach selekcyjnych ustawionych za
sortownikami. Ziemniaki transportowane na stołach selekcyjnych są
obracane, co umożliwia dokładną ich obserwację i selekcje przez
obsługę. Przeciętna wydajność stołu z obsługą 4-osobową
wynosi około 3 t/h.
Badane
są i wprowadzane do praktyki urządzenia elektroniczne, eliminujące
bulwy niekształtne i o zmienionym kolorze (zazielenienia). Przed
dalszą obróbką ziemniaków wymagane jest oczyszczenie ziemniaków,
szczególnie z piasku. Oprócz klasycznych odsiewaczy stosuje się
szczotkarki jako urządzenia dokładnie oczyszczające ziemniaki
jadalne, które mają być pakowane i dostarczane do sklepu.
Szczotkarka składa się z kilku wałków szczotkowych, które obracają się z większą prędkością obrotową niż prędkość strumienia ziemniaków, co powoduje oczyszczanie ziemniaków z piasku. Ziemniaki mogą być pakowane po oczyszczeniu na szczotkarce, chociaż ze względu na wymogi stawiane ostatnio przez sklepy coraz częściej są myte. Wykorzystywane są myjki bębnowe zblokowane z walcowymi i suszarkami gąbkowymi.
Pakowanie
ziemniaków może odbywać się ręcznie lub automatycznie na
wago-paczkowarce. Pakowanie ręczne polega na odważaniu określonej
masy ziemniaków na wadze, wsypaniu ziemniaków do opakowania i
zamknięciu torby. Ziemniaki jadalne przygotowane do sprzedaży
pakowane są w torby papierowe, folie perforowane i siatki po 1-5 kg.
Torby układane są do pojemnika zbiorczego, np.: palety skrzyniowej,
a sadzeniaki pakowane są w worki siatkowe o masie 30-50 kg.
W
nowoczesnych paczkowarkach dokładność ważenia uzyskuje się przez
napełnianie oddzielnymi przenośnikami bulw dużych i małych.
Drobne ziemniaki służą do dokładniejszego uzupełnienia torby do
określonej masy. Torby foliowe są zamykane przez zgrzewanie, a
siatki zapinane klipsami.
Dużą dokładność ważenia można uzyskać na wadze komputerowej przez sumowanie 4 z 16-20 odważonych pojemników posiadających różne naważki. Komputer wybiera takie 4 pojemniki, których suma jest najbliższa założonej masie paczki. Ziemniaki z 4 pojemników zsypywane są do jednej torby. Dokładność ważenia na takiej paczkowarce jest duża i wynosi kilka gramów.
Budowa
przechowalni wraz z wyposażeniem jest inwestycją drogą (350-500
zł/tonę), ale jest jedyną szansą pozostania na rynku
ziemniaczanym i osiągania zysków z produkcji ziemniaka. Znaczne
obniżenie kosztów budowy przechowalni możliwe jest przez adaptację
niewykorzystanego budynku gospodarczego. Najłatwiej jest adaptować
stodołę na przechowalnię do składowania w paletach skrzyniowych.
Dr
Zbigniew Czerko
IHAR,
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka,
Oddział
Jadwisin
Pliki do pobrania
-
G. Sowa-Niedziałkowska.pdf [51.54 kB] Straty przechowalnicze i ich ograniczanie
-
Z. Czerko.pdf [52.27 kB] Budowa przechowalni ziemniaków szansą zdobycia rynku