Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Polski rzepak
Dodano: 2011-02-14
POLSKI
RZEPAK
Dorobek badawczy i hodowlany
W
Europie Środkowej, w tym także w Polsce, rzepak jako roślina
uprawna pojawił się około XVI wieku. Prawdopodobnie powstał z
przekrzyżowania się kapusty z rzepikiem (Krzymański 2000).
Pierwsze dane statystyczne dokumentujące uprawę rzepaku pochodzą z
1811 roku (Pietruszyński 1949). Z materiałów tych dowiadujemy się,
że rzepak był już wtedy uprawiany w wielu gospodarstwach w
„Kaliskiem, Warszawskiem, na Kujawach, w Sandomierskiem,
Poznańskiem, Płockiem, Lubelskiem, Siedleckiem, Łomżyńskiem,
Bydgoskiem i Krakowskiem".
Tendencje wzrostowe w
produkcji trwały do lat 60. XIX w. Uzyskiwane w tym czasie plony
wahały się od 5 do 11 dt/ha. Uprawiano również rzepik,
sporadycznie podejmowano też próby uprawy rzepaku jarego.
Według
danych Rocznika Statystycznego GUS średnia powierzchnia uprawy
rzepaku i rzepiku w Polsce w okresie 1909-1913 wynosiła 30 tyś. ha.
W latach 1930-34 uprawiano w Polsce, w jej obecnych granicach, około
34 tyś. ha rzepaku i rzepiku. Od tego okresu poprawia się
koniunktura i wzrost zainteresowania uprawą - w końcu lat 30.
ubiegłego wieku powierzchnia uprawy rzepaku przekroczyła 60 tyś.
ha.
Trudno o jednoznaczne wskazanie daty, którą można by
przyjąć jako początek zorganizowanej hodowli rzepaku w Polsce.
Pierwsze liczące się osiągnięcie w tym zakresie wiążą się z
założoną w 1891 r. firmą hodowlaną A. Stieglera w Sobótce,
gdzie powstała pierwsza krajowa odmiana rzepaku, dominująca w
produkcji w okresie międzywojennym i uprawiana także po wojnie,
Sobótka, znana też jako rzepak Sobótkowski.
W okresie
międzywojennym popularne i dobrze plonujące w polskich warunkach
były niemieckie odmiany rzepaku: Lembkego i Janetzkego. O
przydatności do uprawy w warunkach Polski często decydowała
zimotrwałość. Pod tym względem wyróżniały się polskie odmiany
miejscowe Wołyński Nadwiślański, Bydgoski i rzepik Łęcki.
Do
rozwoju uprawy rzepaku przyczyniło się wprowadzenie środków
chemicznym do walki ze słodyszkiem, który w niektórych latach
szczególnie sprzyjających jego rozwojowi potrafił zniszczyć do
80% plonu. Już w 1950 r. łączna powierzchnia zbiorów roślin
oleistych wynosiła w Polsce 130 tyś. ha, z czego rzepak i rzepik
stanowiły około 100 tyś. ha (Dembiński 1955).
Po
ulepszeniu, w wyniku prac hodowlanych, zimotrwałości rzepaku
ozimego i dopracowaniu technologii uprawy, plonujący o 30% niżej
rzepik ozimy został wyeliminowany z uprawy, podobnie jak i nisko
plonujący rzepak jary. Udział rzepaku w powierzchni zasiewów
roślin rolniczych do końca lat 50. ubiegłego wieku nie przekraczał
1%, dopiero po 1960 r. jego udział znacznie wzrósł (rys. 1).
Mimo
pewnych wahań wynikających głównie z anomalii klimatycznych (lata
1970, 1979, 1982), tendencja wzrostowa w produkcji rzepaku trwała do
1989 roku. Wówczas udział rzepaku w strukturze zasiewów wyniósł
4%, a powierzchnia zasiewów 570 tyś. ha. W latach 80. ubiegłego
wieku zbiory wynosiły 750-800 tyś. ton i w pełni zaspokajały
zapotrzebowanie krajowego przemysłu tłuszczowego. Od początku lat
90. zaznaczył się bardzo wyraźny regres w produkcji; zmniejszyła
się powierzchnia uprawy, pogorszył poziom agrotechniki, zmniejszyły
plony, zbiory oraz opłacalność uprawy. W 1993 r. plony spadły do
poziomu 1983 roku. W ostatnich latach XX w. powierzchnia zasiewów
rzepaku z roku na rok ulegała znacznym zmianom, w zależności od
zmieniającej się koniunktury, wahając się od 300 do 600 tyś.
ha.
Dynamiczny rozwój uprawy rzepaku w Polsce i w innych
krajach spowodowany byt w znacznej mierze olbrzymim postępem, jaki
dokonał się w dziedzinie hodowli. Początki hodowli oparte były na
selekcji ze znajdujących się w uprawie odmian miejscowych.
Wspomnieć w tym miejscu należy założoną przez firmę hodowlaną
K. Buszczyński w Górce Narodowej pod Krakowem, stację selekcyjną,
skąd wywodzi się odmiana Górczański.
Odmiana ta przez blisko 30 lat (od lat 1950. do 1980.) dominowała w uprawie rzepaku ozimego i wyparta została dopiero wraz z wprowadzeniem do uprawy odmian ulepszonych. Prace badawcze, służące hodowli roślin oleistych, prowadzono głównie w Zakładzie Roślin Oleistych Poznańskiego Oddziału IHAR, od 1962 r. kierowanym przez prof. dr hab. J. Krzymańskiego. Hodowla koncentrowała się głównie w ZDHiAR w Borowie, Bąkowie i Małyszynie.
Lata 50. i początek lat 60.
minionego wieku w pracach Zakładu Roślin Oleistych to okres, w
którym wypracowano i opanowano metody badawcze i hodowlane m.in.
dotyczące poprawy zimotrwałości (A. Lityński i B. Grabieć),
możliwości wykorzystania krzyżowania międzygatunkowego w rodzaju
Brassica w hodowli rzepaku (B. Grabieć) i opracowano metody
oznaczania składu kwasów tłuszczowych (J. Krzymański,
1986).
Szerokie wykorzystywanie w pracach hodowlanych
pierwszej potowy XX w. czołowej odmiany rzepaku ozimego Lembke
doprowadziło do ograniczenia zmienności genetycznej rzepaku
ozimego. Natomiast znacznie większą zmiennością cechowały się
rzepaki jare. Wyselekcjonowany w Niemczech z materiałów zebranych w
Polsce w czasie II wojny światowej rzepak jary Liho stał się
źródłem genetycznym hodowli odmian niskoerukowych.
Kamieniem milowym w historii hodowli rzepaku było odkrycie przez prof. J. Krzymańskiego w 1967 r. genetycznego źródła niskoglukozylanowości. Okazało się, że polska odmiana rzepaku jarego Bronowski cechuje się bardzo niską zawartością glukozynolanów. Dato to początek hodowli niskoglukozynolanowych odmian rzepaku na całym świecie a krzyżowanie rzepaków ozimych i jarych stało się podstawą hodowli jakościowej (Krzymański 2000).
Postęp hodowlany zdecydowanie zmienił jakość nasion
rzepaku, zarówno jako surowca dla przemysłu tłuszczowego, jak i
paszowego. Wyniki światowych badań dotyczących wartości
żywieniowej oleju i śruty rzepakowej wykazały szkodliwość kwasu
erukowego w oleju i glukozynolanów w śrucie poekstrakcyjnej. Dało
to impuls do badań i prac hodowlanych.
W
efekcie zapoczątkowanych w 1961 r. w IHAR prac badawczych wyhodowano
i wdrożono do produkcji praktycznie nową roślinę oleistą o
lepszych parametrach jakościowych i zgodnej ze standardami
międzynarodowymi niskiej zawartości kwasu erukowego w oleju. Tak
powstał rzepak bezerukowy „0”. Następny etap zmian jakościowych
to otrzymanie odmian podwójnie ulepszonych „00”, co umożliwiło
pełniejsze wykorzystanie śruty poekstrakcyjnej. W odmianach tych
zredukowano także zawartość tioglikozydów ograniczających
wykorzystanie śruty poekstrakcyjnej. W efekcie ilość kwasu
erukowego zredukowano z 41-54% do <0,5%, a zawartość
glukozynolanów ze 170 do 15-25 μM/g beztłuszczowej masy nasion.
W krótkim czasie z rośliny oleistej o niewielkim zakresie uprawy i
ograniczonych praktycznych możliwościach wykorzystania nasion,
rzepak stał się jednym z podstawowych gatunków roślin oleistych i
wysokobiałkowych zarazem („soja północy”).
Mimo zmian o
charakterze jakościowym, często odwrotnie skorelowanych z
plennością, wprowadzane do uprawy odmiany rzepaku o poprawionych
parametrach jakościowych charakteryzowały się dość wysokim
poziomem plonowania. Postęp jakościowy nie spowodował spadku
plonów rzepaku, odnotowano nawet ich wzrost.
Stale rosły plony
uzyskiwane w doświadczeniach, czyli zwiększał się potencjał
plonowania rzepaku. Jednak od końca lat 80. wykorzystanie
istniejących możliwości plonotwórczych rzepaku pogarsza się.
Relacja plonów uzyskiwanych w produkcji do plonów uzyskiwanych w
warunkach doświadczalnych spadła z poziomu 70% w latach 1970-1980
do 50% w latach 1990. (rys. 2).
W 1972 r. zarejestrowano
pierwszą na świecie odmianę niskoerukową Wipol, a cztery lata
później pierwszą polską odmianę bezerukową Janpol. W ten sposób
rozpoczął się okres wypierania z uprawy odmian wysokoerukowych i
zastępowania ich odmianami ulepszonymi. Ponieważ do potowy lat 80.
krajowe odmiany ulepszone Wipol, Janpol, Start i Beryl nie były
wystarczająco konkurencyjne dla odmian zagranicznych (nie weszły na
szerszą skalę do uprawy), to w tym okresie gwałtownie spadł
udział odmian polskich w produkcji, w 1985 r. do 15% (rys. 3).
W 1985 r. zarejestrowano i zaczęto uprawiać Jantar - pierwszą polską odmianę podwójnie ulepszoną („00”), spełniającą kanadyjskie normy dla rzepaku jarego typu Canola (Krzymański 1986). Efektem prac badawczych i hodowlanych w tym okresie były zmiany jakościowe, polegające na wyeliminowaniu szkodliwych tioglikozydów ograniczających wartość żywieniową i możliwości wykorzystania śruty rzepakowej jako paszy wysokobiałkowej.
W 1984 r. zasiano pierwsze plantacje rzepaku
podwójnie ulepszonego. W przeciwieństwie do pierwszego etapu
uszlachetniania doboru odmian, tym razem odmiany krajowe konkurowały
skutecznie z zagranicznymi, czego efektem był rosnący udział
polskich odmian w produkcji nasion. W połowie lat 90. XX w. odmiany
krajowe stanowiły ponad 80% produkcji nasiennej. Wprowadzenie do
uprawy odmian bezerukowych spowodowało obniżenie zawartości
tłuszczu w nasionach o 3-4%. Dopiero w odmianach rzepaku podwójnie
ulepszonego udało się uzyskać poziom zawartości tłuszczu
zbliżony do odmian wysokoerukowych. Z chwilą wprowadzenia do uprawy
odmian „00”, o wartości jednostki plonu, poza zawartością
tłuszczu, decyduje również zawartość białka oraz łączny
udział tych składników w nasionach.
Odmiany polskie tymi parametrami nie ustępują czołowym odmianom zagranicznym, a pod względem niskiej zawartości tioglikozydów często nawet je przewyższają. Prace nad ulepszeniem wartości rzepaku są kontynuowane. Hodowcy dążą do obniżenia zawartości włókna i wytworzenia genotypów o różnych proporcjach kwasów tłuszczowych w oleju. Wyhodowanie takich odmian rozszerzyłoby możliwości wykorzystania rzepaku dla celów spożywczych i przemysłowych.
Od
25 lat prowadzone są prace nad uzyskaniem mieszańcowych odmian
rzepaku. Przesłanką do ich podjęcia było nie tylko stwierdzenie
wysokiego efektu heterozji w plonie, ale również możliwości
wykorzystania oleju i śruty na cele spożywcze. Wprowadzone do
uprawy odmiany mieszańcowe plonują około 10-20% wyżej niż
najlepsze odmiany populacyjne, a możliwy do uzyskania efekt szacuje
się nawet na 20-40%. Najważniejszym elementem w badaniach nad
możliwością otrzymania odmian mieszańcowych było znalezienie
genetycznych systemów blokujących samozapylenie (rzepak jest
częściowo samopylny).
Do tworzenia odmian mieszańcowych wykorzystano systemy genowo-cytoplazmatycznej męskiej niepłodności (CMS). Badania i prace hodowlane nad odmianami mieszańcowymi rzepaku ozimego prowadzone są głównie w Zakładzie Roślin Oleistych IHAR w Poznaniu. W pracach hodowlanych wykorzystuje się głównie systemy CMS typu polima i ogura (Bartkowiak-Broda 1998). Badania te stworzyły solidne podstawy do hodowli mieszańcowych odmian rzepaku.
Postęp
biologiczny w hodowli rzepaku dotyczył głównie zmian jakości
nasion. Tak się złożyło, że źródła genetycznej zmienności
wykrywano w formach niżej plonujących, dlatego pierwsze ulepszone
odmiany wdrożone do produkcji towarowej ustępowały plonem odmianom
tradycyjnym. Hodowcom udało się jednak przełamać ujemną
korelację między plonem a jakością. Usunięcie kwasu erukowego i
glukozynolanów na drodze genetycznej wprowadziło duże zmiany w
metabolizmie i pogorszyło żywotność roślin. Odbudowa plenności
i odporności na niekorzystne warunki środowiska wymagały
wieloletniej pracy. Mimo radykalnych zmian w genotypie, prowadzących
do uzyskania jakościowo nowego gatunku o wszechstronnym
wykorzystaniu oleju i śruty, widoczny jest stały wzrost potencjału
plonowania rzepaku (rys. 3).
Rzepak jary (Brassica
napus
var. oleifera
f.
annua)
jest bardziej rozpowszechniony na świecie niż ozimy, jednak w
Polsce ma zdecydowanie mniejsze znaczenie. Rzepaki jare, stanowiące
jeszcze w końcu lat 50. ubiegłego wieku blisko 30% uprawianych
roślin oleistych, w rejestrze reprezentowane byty przez 5 odmian
krajowych. Szybko jednak traciły na znaczeniu w wyniku wypierania
przez lepiej plonujące odmiany ozime.
W latach 60. ich udział w produkcji nasion wynosił 1,5%, a od 1975 r. niemal całkowicie zaniechano uprawy rzepaku jarego, który ustępował odmianom ozimym zarówno pod względem plonów, jak i jakości. Do uprawy rzepaku jarego powrócono w latach 1990., traktując go jako asekurację przed wymarzaniem form ozimych. Do uprawy wprowadzono najlepsze odmiany zagraniczne, gdyż nie było jeszcze nowych, uszlachetnionych odmian krajowych.
Pierwsze uszlachetnione odmiany rzepaku
jarego wyhodowano w Kanadzie. Pierwszą zagraniczną odmianę
ulepszonego rzepaku jarego zarejestrowano w Polsce w 1996 r. W 1999
r. zarejestrowano i wprowadzono na polski rynek pierwszą
polsko-francuską, podwójnie ulepszoną odmianę rzepaku jarego,
mieszańca złożonego Margo
F1.
Twórcami tej odmiany był zespół doc. dr hab. l. Bartkowiak-Brody.
Nasiona handlowe są mieszaniną: w 70% nasion mieszańcowych
pokolenia F1, wydających rośliny męskoniepłodne oraz w 30% nasion
jednego lub więcej zapylaczy, wydających rośliny produkujące
pyłek, którym powinny zostać zapylone rośliny mieszańcowe, aby
wydały plon.
W skład mieszaniny nasion wchodzą dwa zapylacze; po 15% nasion każdego z nich, aby zapewnić dostateczną ilość pyłku przez cały okres kwitnienia męskonieptodnych roślin mieszańcowych. Mieszaniec plonuje od 10 do 15% wyżej niż odmiany populacyjne, co odnosi się zarówno do plonu nasion, jak i plonu tłuszczu. Ponadto mieszańce lepiej wykorzystują nawożenie i równomierniej dojrzewają.
Trudno spodziewać się, żeby rzepak jary
stanowił poważną konkurencje dla rzepaku ozimego, jednak jego
uprawa na powierzchni kilkudziesięciu tysięcy hektarów stanowiłaby
pewne zabezpieczenie surowcowe dla przemysłu olejarskiego (Wałkowski
1997).
W hodowli rzepaku Polska zajmuje liczące się miejsce
w skali światowej. Z Polski, a właściwie z IHAR, wywodzą się
materiały hodowlane stanowiące podstawowe źródła hodowli
jakościowej. W IHAR powstała pierwsza na świecie niskoerukowa
odmiana rzepaku, a nowe typy odmian były wprowadzane do uprawy w
Polsce w tym samym czasie, co w Kanadzie i w Europie
Zachodniej.
Sukcesy w hodowli rzepaku związane były głównie
z hodowlą jakościową, a efektem postępu hodowlanego był wzrost
wartości żywieniowej produkowanego oleju i wartości paszowej śruty
poekstrakcyjnej. Dzięki temu rzepak ozimy stał się jedną z
głównych roślin przemysłowych, oleistych i paszowych
zarazem.
Uzyskanie odmian umożliwiających uzyskiwanie
wysokiej jakości oleju i paszy białkowej zachęciło do
wykorzystania efektu heterozji dla zwiększenia plonów. Postęp
agrotechniczny, zmiany w strukturze zasiewów i związane z tym
zmiany w technologii uprawy oraz zmiany klimatyczne stawiają przed
hodowlą nowe zadania, takie jak: hodowla form tolerancyjnych na
zmianę terminu siewu i na stres suszy w czasie wschodów, hodowla
odmian lepiej wykorzystujących nawozy azotowe, odpornych na
wyleganie, umożliwiających ograniczenie stosowania pestycydów czy
uproszczenie agrotechniki (Bartkowiak-Broda 2002).
Trudno jest
przewidzieć kierunki prac badawczych, a tym bardziej ich praktyczne
efekty. Zastosowanie najnowszych technik hodowlanych w celu
wprowadzenia do genomu obcych genów może zasadniczo zmienić
charakter tej rośliny, sposoby jej wykorzystania, a tym samym jej
znaczenie. Coraz bardziej realne staje się wykorzystanie rzepaku
jako źródła odnawialnej energii, czyli do produkcji biopaliwa.
Dr Tadeusz Oleksiak
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie
Literatura:
Bartkowiak-Broda l. 1998. Odmiany rzepaku - osiągnięcia i perspektywy. Rośliny Oleiste, t. XIX, s. 359-370.
Bartkowiak-Broda l. 2002. Wzajemny związek postępu w agrotechnice i hodowli rzepaku ozimego. Rośliny Oleiste, t. XXIII, s. 61-71.
Dembiński F. 1955. Rzepak i rzepik PWRiL.
Krzymański J. 1986. Wartość użytkowa oleju i śruty z rzepaku podwójnie uszlachetnionego. Cz. I Wartość oleju z rzepaku niskoerukowego i podwójnie ulepszonego, Radzików.
Krzymański J. 2000. Perspektywy badań nad rzepakiem i jego hodowlą. Rośliny Oleiste, t. XXI, Z.1, s.7-14.
Pietruszyński Z.1949. Uprawa rzepaku i rzepiku. Warszawa CZPT.
Roczniki Statystyczne GUS
Wałkowski T 1997. Rzepak jary. IHAR Poznań.
Pełny
tekst opracowania (plik do pobrania) zawiera 3 rysunki:
Rys.
1. Areał
uprawy i plony rzepaku w Polsce od 1909 roku.
Rys. 2. Plony rzepaku w doświadczeniach i wykorzystanie potencjału odmian w produkcji.
Rysunek 3. Struktura odmian rzepaku w produkcji nasiennej 1980-2003
Pliki do pobrania
-
E. Arseniuk, T. Oleksiak.pdf [346.16 kB] Polski rzepak
Źródło http://www.ihar.edu.pl/
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa