Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pieczarka dwuzarodnikowa
Dodano: 2011-02-10
Pieczarka dwuzarodnikowa, pieczarka ogrodowa (Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach) - gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
- Średnicy 4-10 cm, barwy białej, szarobiałej do brązowawej. Skórka od promieniowo-włókienkowej do przylegająco łuskowatej.
- Blaszki
- Nie dochodzą do trzonu.
- Trzon
- Biały, z pierścieniem często grubawym, od prosto odstającego do wzniesionego.
- Miąższ
- Słabo czerwieniejący, o słabym, przyjemnym zapachu.
- Wysyp zarodników
- Brązowy. Zarodniki o średnicy 6-8 x 5-6 µm. Podstawki zawsze dwuzarodnikowe.
- Biotop, występowanie
- Rośnie od maja do września, na polach, w parkach, w miejscach nawożonych obornikiem, na stosach kompostowych, rzadko w lasach. Uprawiana jest na podłożu składającym się głównie ze słomy i końskiego nawozu; na otwartej przestrzeni nieczęsta.
W śladowych ilościach w pieczarce dwuzarodnikowej występuje MMH (monometylohydrazyna): lotna pochodna hydrazyny o wzorze sumarycznym CH3N2H3, substancja która jest wykorzystywana jako paliwo hipergolowe w silnikach rakietowych.
Znaczenie
Grzyb jadalny, powszechnie uprawiany; można go spożywać na surowo.
Gatunki podobne
Pieczarkę dwuzarodnikową można pomylić z trującą pieczarką żółtawą (Agricus xatthodermus). Porównaj również z jadalnymi: pieczarką szlachetną (Agaricus campestris) oraz pieczarką polową (Agaricus arvensis).
Synonimy
-
Agaricus brunnescens Peck, Bull. Torrey bot. Club 27: 16 (1900)
-
Agaricus hortensis (Cooke) Pilát, Sb. nár. Mus. Praze 7B(1): 37 (1951)
-
Agaricus hortensis (Cooke) S. Imai, J. Fac. agric., Hokkaido Univ. 43: 258 (1938)
-
Psalliota bispora (J.E. Lange) F.H. Møller & Jul. Schäff., Annales Mycologici 36(1): 69 (1938)
-
Psalliota hortensis (Cooke) J.E. Lange, Dansk bot. Ark. 4(12): 8 (1926)
Uprawa
Uprawa prowadzona jest
głównie w wysokotowarowych zakładach produkcyjnych. Grzyby uprawia
się na podłożu organicznym, którym jest w Europie głównie nawóz
koński, w Ameryce Północnej – słoma kukurydziana, w Azji –
słoma ryżowa. Przed procesem kompostowania do nawozu dodaje się do
20% dodatków (wióry drzewne, ew. nawozy mineralne). W trakcie
kompostowania w wyniku fermentacji przeprowadzanej przez bakterie
następuje rozkład węglowodanów, podczas gdy białka i lignina
pozostają.
W temperaturze ok. 60 °C w jakiej przeprowadza się kompostowanie giną owady znajdujące się w nawozie w różnych stadiach rozwoju. Po przygotowaniu podłoża miesza się je z wilgotnymi ziarnami zbóż obrośniętymi grzybnią pochodzącą z czystych kultur i umieszcza w warunkach inkubacyjnych tj. w temperaturze 24 °C i wilgotności powietrza 60%, co sprzyja rozrastaniu się strzępek. W celu przyśpieszenia rozwoju osobników podłoże przysypuje się ciężką ziemią, obniża temperaturę poniżej 22 °C, zwiększa wilgotność powietrza do ok. 95% i dba się o odpowiednie przewietrzanie pomieszczeń. Zbiór owocników trwa przez kilka tygodni i uzyskuje się do 14 kg pieczarek z 1 m2 (100 kg z 1 m3) podłoża[2].
Produkcja światowa pieczarek w 1950 wynosiła 53 tys. ton, w 1980 już 800 tys. ton[2], na początku lat 90. XX wieku – 1,5 mln ton[3].
Przypisy
-
↑ 2,0 2,1 Emil Müller, Wolfgang Loeffler: Zarys mikologii. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1987, ss. 186-187. ISBN 83-09-01137-7.
-
↑ Chang ST. (1993). "Mushroom biology: the impact on mushroom production and mushroom products". W: Chiu S-W, Buswell J, Chang S-T. Mushroom Biology and Mushroom Products. Hong Kong: The Chinese University Press. ss. 3–20. ISBN 962-201-610-3
Bibliografia
-
Ewald Gerhardt: Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik. S. 60. ISBN 83-7404-513-2.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, grzyby jadalne, encyklopedia rolnicza