Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Piaskowiec kasztanowaty
Dodano: 2011-02-10
Piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.)
- gatunek jadalnych grzybów z rodziny piaskowcowatych
(Gyroporaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Rdzawy lub kasztanowobrązowy, za młodu wypukły, w dojrzałym
owocniku płaski lub poduchowaty. Skórka kapelusza początkowo
zamszowata, później łysa, podczas suszy pęka na poletka.
-
-
Rurki
-
Za młodu białe, potem żółtawe, nie sinieją po przekrojeniu.
Pory drobne, okrągłe, białe, potem żółte.
-
-
Trzon
-
Nieregularnie cylindryczny, różnie powyginany. Powierzchnia naga,
sucha, czerwonobrązowa. Wewnątrz początkowo pełny, potem
gąbczasty, wreszcie całkiem pusty lub z pustymi komorami.
-
-
Miąższ
-
Biały, nie zmieniający zabarwienia po przekrojeniu, za młodu
twardy, jędrny, w starszych okazach kruchy. Smak nieznaczny, zapach
niewyraźny.
-
-
Wysyp zarodników
-
Bladożółty. Zarodniki o średnicy 7-10 x 4-6 µm, jajowate,
gładkie, prawie bezbarwne.
-
-
Biotop
-
Rośnie od lipca do listopada. W Polsce występuje w ciepłych i
suchych lasach dębowych, na piaszczystych gruntach, unika gleb
wapiennych. Jest gatunkiem rzadkim.
Znaczenie
Grzyb jadalny, ale nie dorównuje jakościowo piaskowcowi
modrzakowi. Nadaje się głównie do suszenia, bo ugotowane świeże
owocniki są gorzkie.
Piaskowca kasztanowatego nie można pomylić z żadnym innym
grzybem borowikowatym.
Przypisy
-
↑ CABI Bioscience Databases
Bibliografia
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, grzyby, encyklopedia rolnicza