Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Obornik
Dodano: 2011-02-11
Obornik – nawóz naturalny składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki. Zawiera on wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju roślin oraz poprawia właściwości fizyczne gleby.
Obecnie w dużych gospodarstwach rolnych częściej stosowany jest nawóz pochodzący z bezściółkowego chowu
Rodzaje
Wyróżnia się obornik:
-
świeży – nie poddany fermentacji, o niejednolitej strukturze i szerokim stosunku C:N,
-
przefermentowany – poddany fermentacji przez 4-5 mies.; w tym czasie następuje częściowa mineralizacja materii organicznej i zawężenie stosunku C:N do 15-20:1,
-
słomiasty – zawierający dużo ściółki ze słomy i odznaczający się szerokim stosunkiem C:N,
-
kompostowany – o dużym stopniu rozkładu, kompostowany z dodatkiem nawozów mineralnych, torfu, fekaliów lub gliny; stosowany jest w ogrodnictwie,
-
sztuczny – nawóz organiczny otrzymywany przez kompostowanie pociętej słomy z gnojowicą, gnojówką, wodą gnojową i nawozami mineralnymi (N, P, Ca) oraz specjalnymi preparatami; w działaniu nawozowym nie ustępuje obornikowi naturalnemu.
Składowanie
Obornik powinien być składowany w specjalnie do tego celu przygotowanych miejscach z wybetonowanym dnem (gnojowniach), tak aby pochodzące z niego substancje, podlegające różnym procesom chemicznym, nie przenikały do gleby.
Wymagania stawiane budowlom rolniczym służącym do magazynowania obornika, gnojowicy i gnojówki podaje Ustawa z dnia 10 lipca 2007 roku o nawozach i nawożeniu [1]
Tabela przedstawia stopień wykorzystania przez rośliny składników pokarmowych z obornika w procentach w zależności od rodzaju gleby:
Gleba |
I rok |
II rok |
III rok |
IV rok |
---|---|---|---|---|
Ciężka |
40 |
30 |
20 |
10 |
Średnia |
60 |
30 |
10 |
0 |
Lekka |
70 |
30 |
0 |
0 |
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
nawóz, encyklopedia rolnicza, obornik, nawozy