Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Melasa

Dodano: 2011-02-24

Melasa (melas) - ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.


Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych oraz paszowych, do produkcji kwasów - cytrynowego, szczawiowego, gliceryny. Jest bogatym źródłem żelaza niehemowego. Melasa jest produktem o zawartości około 50% sacharozy, której dalsze odzyskiwanie jest nieopłacalne.

Rodzaje

W zależności od surowca, z którego jest wytwarzana, wyróżnia się:

  • melasę buraczaną, uzyskaną przy produkcji cukru buraczanego;

  • melasę trzcinową, uzyskaną przy produkcji cukru trzcinowego.

Skład chemiczny

Zawartość podstawowych składników (melasa buraczana):

  • woda - 20%

  • sucha substancja - 80%, w tym:

  • sacharoza - 50%
  • inne związki - 30%, w tym:
  • cukry redukujące - 0,3%
  • rafinoza - 0,5%
  • popiół węglanowy - 8,6%
  • kwasy bezazotowe - 4,5%
  • aminokwasy - 5,5%
  • związki azotowe (ogółem) - 1,7%.

Zawartość podstawowych składników (melasa trzcinowa):

  • woda - 20%

  • sucha substancja - 80%, w tym:

  • sacharoza - 38,4%
  • inne związki - 41,6%, w tym:
  • cukry redukujące - 20%
  • rafinoza - 1,6%
  • popiół węglanowy - 7,5%
  • kwasy bezazotowe - 3,0%
  • aminokwasy - 1,0%
  • związki azotowe (ogółem) - 0,5%.

Skład melasy oraz jego konsystencja zależą od:

  • jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,

  • procesu technologicznego - sposobu przerobu,

  • warunków przechowywania.

Zawartość składników mineralnych w melasie:

  • tlenek potasu - 4,69% - 5,5%

  • tlenek sodu - 0,75% - 0,8%

  • tlenek wapnia - 0,22% - 0,25%

  • tlenek magnezu - 0,03% - 0,04%

  • tlenek żelaza(III) - 0,03%

  • dwutlenek węgla - 2,33% - 2,6%

  • tlenek fosforu(V) - 0,05% - 0,06%.

Duża zawartość związków nieorganicznych hamuje rozwój mikroorganizmów.

Źródła

Włodzimierz Bednarski, Arnold Reps, Marek Adamczak: Biotechnologia żywności : praca zbiorowa. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2003. ISBN 83-204-2783-5. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
melasa, encyklopedia rolnicza, cukier