Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Melasa
Dodano: 2011-02-24
Melasa (melas) - ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.
Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych oraz paszowych, do produkcji kwasów - cytrynowego, szczawiowego, gliceryny. Jest bogatym źródłem żelaza niehemowego. Melasa jest produktem o zawartości około 50% sacharozy, której dalsze odzyskiwanie jest nieopłacalne.
Rodzaje
W zależności od surowca, z którego jest wytwarzana, wyróżnia się:
-
melasę buraczaną, uzyskaną przy produkcji cukru buraczanego;
-
melasę trzcinową, uzyskaną przy produkcji cukru trzcinowego.
Skład chemiczny
Zawartość podstawowych składników (melasa buraczana):
-
woda - 20%
-
sucha substancja - 80%, w tym:
-
- sacharoza - 50%
-
- inne związki - 30%, w tym:
-
- cukry redukujące - 0,3%
-
- rafinoza - 0,5%
-
- popiół węglanowy - 8,6%
-
- kwasy bezazotowe - 4,5%
-
- aminokwasy - 5,5%
-
- związki azotowe (ogółem) - 1,7%.
Zawartość podstawowych składników (melasa trzcinowa):
-
woda - 20%
-
sucha substancja - 80%, w tym:
-
- sacharoza - 38,4%
-
- inne związki - 41,6%, w tym:
-
- cukry redukujące - 20%
-
- rafinoza - 1,6%
-
- popiół węglanowy - 7,5%
-
- kwasy bezazotowe - 3,0%
-
- aminokwasy - 1,0%
-
- związki azotowe (ogółem) - 0,5%.
Skład melasy oraz jego konsystencja zależą od:
-
jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
-
procesu technologicznego - sposobu przerobu,
-
warunków przechowywania.
Zawartość składników mineralnych w melasie:
-
tlenek potasu - 4,69% - 5,5%
-
tlenek sodu - 0,75% - 0,8%
-
tlenek wapnia - 0,22% - 0,25%
-
tlenek magnezu - 0,03% - 0,04%
-
tlenek żelaza(III) - 0,03%
-
dwutlenek węgla - 2,33% - 2,6%
-
tlenek fosforu(V) - 0,05% - 0,06%.
Duża zawartość związków nieorganicznych hamuje rozwój mikroorganizmów.
Źródła
Włodzimierz Bednarski, Arnold Reps, Marek Adamczak: Biotechnologia żywności : praca zbiorowa. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2003. ISBN 83-204-2783-5.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
melasa, encyklopedia rolnicza, cukier