Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Lejkowiec dęty
Dodano: 2011-02-10
Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides (L.) Pers.) - gatunek jadalnych grzybów z rodziny pieprznikowatych (Cantharellaceae).
Charakterystyka
-
Owocnik
-
Trąbkowato-lejkowaty z podwiniętym brzegiem, pofałdowanym w dojrzałych okazach. Część wewnętrzna początkowo brązowoczarna, później czarna, z nieregularnymi rzadkimi łuskami. Zewnętrzna szarobrązowa, najpierw gładka, potem pomarszczona. Zewnętrzną stronę całego owocnika pokrywa hymenium, dlatego w dojrzałych okazach białe zarodniki zabarwiają ją na biało. Część trzonowa owocnika jest pusta, zwężona u dołu, stopniowo rozszerzająca się ku górze.
-
-
Miąższ
-
Bardzo kruchy (trudny w transporcie), cienki, z początku szaroczarny, potem całkiem czarny. Smak nieznaczny, zapach przyjemny.
-
-
Wysyp zarodników
-
Biały. Zarodniki o średnicy 12-15 x 7-8,5 µm, gładkie, bezbarwne.
-
-
Biotop
-
Rośnie od sierpnia do listopada w lasach liściastych i mieszanych,najczęściej spotykany pod bukami i dębami, zwykle kępami, najczęściej na obszarach podgórskich.
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby