Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Konserwant
Dodano: 2011-02-28
Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia.
Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E". Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.
Zdrowie a konserwanty
Substancje te można podzielić na trzy grupy:
-
zabronione – bardzo szkodliwe np. E103 zakazany – barwnik i konserwant do farb, a nie środków spożywczych,
-
dopuszczone – np. E104 – pospolity żółty barwnik do napojów,
-
spożywcze – o niskiej szkodliwości dla zdrowia.
Konserwanty mogące mieć wpływ rakotwórczy:
-
E249 azotan(III) potasu
-
E250 azotan(III) sodu
-
E251 azotan(V) sodu.
Lista oznaczeń konserwantów:
-
E200 kwas sorbinowy [konserwant]
-
E201 sorbinian sodu [konserwant]
-
E202 sorbinian potasu [konserwant]
-
E203 sorbinian wapnia [konserwant]
-
E210 kwas benzoesowy [konserwant] [PAR]
-
E211 benzoesan sodu [konserwant] [PAR]
-
E212 benzoesan potasu [konserwant] [PAR]
-
E213 benzoesan wapnia [konserwant] [PAR]
-
E214 p-hydroksybenzoesan etylu [konserwant] [PAR]
-
E215 etylo-p-hydroksybenzoesan sodu [konserwant] [PAR]
-
E216 p-hydroskybenzoesan propylu [konserwant] [PAR]
-
E217 propylo-p-hydroksybenzoesan sodu [konserwant] [PAR]
-
E218 p-hydroksybenzoesan metylu [konserwant] [PAR]
-
E219 metylo-p-hydroksybenzoesan sodu [konserwant] [PAR]
-
E220 dwutlenek siarki [konserwant] [PAR]
-
E221 siarczyn sodowy [konserwant] [PAR]
-
E222 siarczyn sodowo-wodorowy [konserwant] [PAR]
-
E223 metadisiarczek sodu [konserwant] [PAR]
-
E224 metadisiarczek potasu [konserwant] [PAR]
-
E225 siarczek sodu [konserwant] [PAR]
-
E226 siarczek wapnia [konserwant] [PAR]
-
E227 siarczek wodorowo-wapniowy [konserwant] [środek zestalający] [PAR]
-
E228 siarczek wodorowo-potasowy [konserwant] [PAR]
-
E230 bifenyl [środek zestalający]
-
E231 fenol ortofenylowy [środek zestalający]
-
E232 fenol ortofenylowo-sodowy [konserwant]
-
E233 tiabendazol [konserwant]
-
E234 nizyna [konserwant]
-
E235 natamycyna [konserwant]
-
E236 kwas mrówkowy [konserwant]
-
E237 mrówczan sodu [konserwant]
-
E238 mrówczan potasu [konserwant]
-
E239 heksamina [konserwant]
-
E240 formaldehyd [konserwant]
-
E242 pirowęglan dimetylu [konserwant]
-
E249 azotan(III) potasu [konserwant]
-
E250 azotan(III) sodu [konserwant]
-
E251 azotan sodu [konserwant]
-
E252 azotan potasu [konserwant] [AO]
-
E260 kwas octowy [konserwant] [regulator kwasowości]
-
E261 octan potasu [konserwant] [regulator kwasowości]
-
E262 octan sodu i wodorooctan sodu [konserwant] [regulator kwasowości]
-
E263 octan wapnia [konserwant] [regulator kwasowości]
-
E264 octan amonu [konserwant] [regulator kwasowości]
-
E270 kwas mlekowy [konserwant] [regulator kwasowości][antyutleniacz] [AO]
-
E280 kwas propionowy [konserwant]
-
E281 propionian sodu [konserwant]
-
E282 propionian wapnia [konserwant] [PAR]
-
E283 propionian potasu [konserwant]
-
E284 kwas borowy [konserwant]
-
E285 boraks [konserwant]
-
E290 dwutlenek węgla
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rolnictwo, żywność