Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Kastracja
Dodano: 2011-03-07
Kastracja (od wł. castrare), zwana też wytrzebieniem – jedna z metod sterylizacji, polegająca na chirurgicznym usunięciu gonad męskich (jąder) lub żeńskich (jajników). Kastracja powoduje ubezpłodnienie, a także zaburzenie gospodarki hormonalnej organizmu. Obecnie kastracja ludzi jest stosowana w przypadkach onkologicznych (np. rak jądra, rak jajnika) także w przypadku silnie hormonozależnych raków piersi u pacjentek nie planujących potomstwa.
Kastracja była skutecznym sposobem hamowania wzrostu raka prostaty, jednak obecnie leki z grupy analogów gonadoliberyny wyparły kastrację chirurgiczną w tych przypadkach. Kastruje się także osoby poddające się operacji zmiany płci.
Kastracja wykonywana jest natomiast w stosunku do zwierząt, zarówno domowych, hodowlanych, jak i dzikich. Wyjątek stanowić mogą zabiegi przeprowadzane w szpitalach psychiatrycznych jedynie na najgroźniejszych gwałcicielach (głównie na pedofilach i kazirodcach) sprawcach morderstw na tle seksualnym (Czechy).
Kastracja u zwierząt
Zabieg kastracji wykonuje się często u zwierząt przeznaczonych na tucz:
-
wół, wolec – (kastrowany byk);
-
wieprz – (kastrowany knur);
-
skop (baran) – (kastrowany tryk);
-
kapłon – (kastrowany kogut) – znaczenie historyczne;
-
wałach – (kastrowany ogier)
-
cap – (kastrowany kozioł).
Kastracja chemiczna
Kastracją chemiczną nazywa się farmakologiczne obniżenie popędu przy pomocy anty-androgenów. Efekt mija po odstawieniu leków.
Tagi powiązane z tym hasłem:
kastracja, encyklopedia rolnicza, zwierzęta