Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Kał krowi
Dodano: 2011-02-25
Kał krowi – kał usuwany w akcie wypróżnienia przez bydło domowe.
Bezpośrednio po wypróżnieniu odchody bydła mają jasny kolor. Z czasem powierzchnia ciemnieje, następnie przechodzi w kolor brunatny, by po całkowitym wyschnięciu uzyskać kolor szary. Na pastwisku miejsca po odchodach bydlęcych, widoczne są jako kępy intensywnie zielonej, dobrze wyrośniętej i niewypasanej przez bydło trawy, otaczające mały skrawek ziemi początkowo nieporośnięty trawą.
Wykorzystanie i zastosowanie
Odchody bydła domowego są używane przede wszystkim jako główny składnik nawozów naturalnych. W wielu częściach Afryki odcho dów bydła używa się jako paliwa do gotowania . W niektórych bardzo biednych i gęsto zaludnionych obszarach świata ze względu na brak drewna opałowego, odchody bydła domowego są jedynym tanim i ogólnodostępnym paliwem wykorzystywanym w gospodarstwach domowych.
Odchody krowie rozrzucane są czasami na powale lub ścianach ze wzgl ędu na to, że zapach działa odstras zająco na insekty ; są używane do produkcji środków przeciw komarom. Używane jako wypełniacz m ają własności ocieplające . Odchody krowie były używane przez hinduskich kolejarzy do uszczelniania lokomotyw parowych.
Tagi powiązane z tym hasłem:
krowa, encyklopedia rolnicza, rolnictwo