Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Indyk
Dodano: 2011-02-15
Indyk – duży ptak grzebiący z rodziny kurowatych
Cechy gatunku:
Samce są znacznie większe od samic. Upierzenie samca jest czarne, pokryte brązowo-białym prążkowaniem. Głowa i szyja naga, pokryta brodawkami. Korale i grzebień dobrze wykształcone. W zależności od pory roku naga skóra zmienia kolor od niebieskiego i czerwonego po niemal biały. Nogi szaro-zielonkawo-żółte. Samice mniejsze i mniej kontrastowe. Istnieją różnice w wielkości i upierzeniu między poszczególnymi podgatunkami.
Wymiary średnie:
Biotop:
Skraje lasów lub lasy z terenami otwartymi.
Gniazdo:
Płytkie zagłębienie w ziemi ukryte w gęstej roślinności. Często jedno gniazdo jest budowane przez dwie samice, które następnie znoszą w nim jaja, które wspólnie wysiadują.
Jaja:
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w styczniu – marcu 4-17 jaj.
Wysiadywanie:
Jaja wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 25-30 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 2 tygodniach, lecz w razie zagrożenia mogą to zrobić już po 24 godzinach od wyklucia.
Pożywienie:
Głównie rośliny, uzupełniane drobnymi zwierzętami.
Wiele otrzymanych ras indyka domowego znacznie odbiega ubarwieniem i rozmiarami od ptaków dzikich.
Tagi powiązane z tym hasłem:
drób, indyk, encyklopedia rolnicza