Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Gnojowica
Dodano: 2011-02-11
Gnojowica – płynna, przefermentowana mieszanina odchodów (kału
i moczu) zwierząt gospodarskich i wody, ewentualnie z domieszką
niewykorzystanych pasz, pochodząca z obór bezściółkowych,
gromadzona w zbiornikach.
Zastosowanie
Jest stosowana jako nawóz naturalny. Gnojowica może zastępować obornik.
Skład
Ze względu na stopień rozcieńczenia wyróżnia się gnojowicę:
-
gęstą >8% suchej masy,
-
rzadką <8% suchej masy.
Gnojowica mająca 10% suchej masy zawiera w % świeżej masy:
-
N – 0,38,
-
P2O5 – 0,20,
-
K2O – 0,41,
-
CaO – 0,32,
-
MgO – 0,09.
Wpływ na środowisko
Wylewana w sposób niekontrolowany stanowi zagrożenie dla środowiska przyrodniczego. Przepisy prawne Unii Europejskiej zezwalają na zastosowanie nawozów naturalnych (gnojowicy, gnojówki, obornika) w ilości nie przekraczającej 170 kg azotu (N) w czystym składniku na 1 hektar użytków rolnych.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
nawozy, encyklopedia rolnicza