Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Fasola wielokwiatowa
Dodano: 2011-02-09
Fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus L.) – gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiany jest w obu Amerykach, w Azji oraz w Europie.
Morfologia
- Łodyga
- Wijąca się do 4 m długości.
- Liście
- Duże, trójlistkowe.
- Kwiaty
- Barwy czerwonej lub białej z 10-cioma pręcikami (9 zrośniętych i jeden wolny) oraz jednym słupkiem.
- Owoc
- Szorstki strąk, szeroki i płaski, łukowato wygięty, o dużej ilości włókien.
- Nasiona
- Duże, kształtu nerkowatego, zwykle białe.
Zastosowanie
-
Roślina uprawna, często uprawiana jako warzywo dla swoich dużych i odżywczych nasion. Istnieje wiele kultywarów różniących się m.in kolorem i wielkością nasion
-
Roślina ozdobna. Używana do okrywania wysokich płotów, altan, pergoli, do tworzenia osłon na balkonach i tarasach.
-
Łupiny fasoli wielokwiatowej są używane w leczeniu cukrzycy, artretyzmu oraz w chorobach reumatycznych.
Uprawa
Roślina dość odporna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Popularna w uprawie. Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest 'Piękny Jaś' o bardzo dużych białych nasionach. Rozmnażanie: wysiew w maju wprost do gruntu gniazdowo, po kilka nasion wokół podpory. Nasiona dojrzewają na przełomie września i października.
Przypisy
Bibliografia
-
Rośliny użytkowe, Wiedza Powszechna, W-wa, 1966
-
Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
fasola wielokwiatowa, encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa strączkowate