Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Czybajka kania
Dodano: 2011-02-10
Czubajka kania (Macrolepiota procera, (Skorp. ex Fr.)
Sing., pot. Sowa) - gatunek grzyba należący do rodziny
pieczarkowatych. Dość pospolity na terenie całej Polski, gdzie
występuje od lipca do listopada.
Charakterystyka
- Kapelusz
-
W kształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z
popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości
jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały.
-
Blaszki
-
Blaszki gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do
trzonu.
-
Trzon
-
O długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty, u młodych
okazów brązowy, u starszych popękany, pierścień ruchomy, biały.
Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki. Początkowo
jest pełny i gąbczasty, na starszych owocnikach pusty w środku.
Miąższ
-
Biały, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Smak łagodny, przyjemny.
Wydziela delikatny zapach.
-
Wysyp zarodników
-
Biały. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o rozmiarach 15-20 x 10-15
μm.
-
Biotop
-
Występuje pospolicie na brzegach lasów liściastych i iglastych,
na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w okresie od lipca do
października.
Znaczenie
Grzyb jadalny: uważany za bardzo smaczny, jadalne są nóżki i
kapelusze. Pierścienie są jednak gorzkie. Najczęściej kanie
przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też
jeść smażone kapelusze z chlebem. Nie zjada się młodych
grzybów, z uwagi na możliwość pomylenia z muchomorami.
-
Przez niewprawnych grzybiarzy bywa mylony ze śmiertelnie trującym
muchomorem sromotnikowym, głównie z jego białymi odmianami.
Ciekawostki
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
sowa, grzyby jadalne, grzyby