Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Czosnek szczypiorek
Dodano: 2011-02-09
Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem lub szczypiorem (Allium schoenoprasum L.) – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Status gatunku we florze Polski: roślina uprawna, efemerofit.
Morfologia
- Pokrój
- Bylina tworząca zwarte kępy o wysokości do 25 cm. Składają się one z liści oraz pędów kwiatowych.
- Kłącze
- Liczne, cienkie cebule skupione na podziemnym kłączu.
- Liście
- Liczne, odziomkowe, rurkowate, ciemnozielone.
- Kwiaty
- Różowe lub fioletowe, zebrane w niewielkie baldachy. Kwitnie od maja do sierpnia.
Zastosowanie
-
Jest uprawiany jako warzywo. Znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.
-
Roślina lecznicza. Liście zawierają dużo witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.
-
Sztuka kulinarna: liście powszechnie używane jako przyprawa.
Uprawa
Rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Co 2-3 lata należy kępę szczypiorku wykopać i rozdzielić cebulki, gdyż ulega ona nadmiernemu zagęszczeniu.
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-09].
-
↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-01].
-
↑ Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, szczypiorek, warzywa cebulowe