Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Czosnek szczypiorek

Dodano: 2011-02-09

Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem lub szczypiorem (Allium schoenoprasum L.) – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Status gatunku we florze Polski: roślina uprawna, efemerofit.


Morfologia

Pokrój
Bylina tworząca zwarte kępy o wysokości do 25 cm. Składają się one z liści oraz pędów kwiatowych.

Kłącze
Liczne, cienkie cebule skupione na podziemnym kłączu.

Liście
Liczne, odziomkowe, rurkowate, ciemnozielone.

Kwiaty
Różowe lub fioletowe, zebrane w niewielkie baldachy. Kwitnie od maja do sierpnia.

Zastosowanie

  • Jest uprawiany jako warzywo. Znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.


  • Roślina lecznicza. Liście zawierają dużo witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.


  • Sztuka kulinarna: liście powszechnie używane jako przyprawa.

Uprawa

Rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Co 2-3 lata należy kępę szczypiorku wykopać i rozdzielić cebulki, gdyż ulega ona nadmiernemu zagęszczeniu.

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-09].

  2. ↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-01].

  3. ↑ Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, szczypiorek, warzywa cebulowe