Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Ciecierzyca pospolita
Dodano: 2011-02-09
Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Morfologia
- Pokrój
- Roślina jednoroczna o wysokości do 50 (100) cm. Łodyga sztywna, kanciasta.
- liście
- Nieparzysto-pierzaste, składające się z odwrotnie jajowatych 11-15 listków o piłkowanych brzegach.
- Kwiaty
- Wyrastają pojedynczo w kątach liści. Są fioletowe, purpurowe lub białe, mają 1 słupek i 10 zrośniętych pręcików. Żagielek ciemniejszy.
- Owoc
- Zwisający strąk zawierający dość duże, gruszkowatego kształtu nasiona o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.
Zastosowanie
-
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie, jak on. Znana jest także jako groch włoski. Wyrabia się z nich także specjalną mąkę. Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummusu, rodzaju pasty do smarowania chleba i placków chlebopodobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego.
-
Nasiona i słoma są używane również jako pasza dla zwierząt.
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website/Fabaceae (ang.). 2001–. [dostęp 2009-09-23].
-
↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-02-12].
Bibliografia
-
Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, encyklopedia rolnicza, warzywa strączkowate