Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Chemizacja rolnictwa
Dodano: 2011-02-23
Chemizacja rolnictwa - metoda intensyfikacji produkcji rolnej,
głównie roślinnej, przez zwiększenie zużycia agrochemikaliów.
Stosowane środki, obok skutków oczekiwanych w postaci efektów
produkcyjnych, powodują również skutki o charakterze negatywnym.
Ich uboczne działanie polega m.in. na zaleganiu w glebie przez
określony czas oraz oddziaływaniu na procesy biochemiczne
mikroorganizmów glebowych, co prowadzi do załamania równowagi
biologicznej środowiska glebowego, pogorszenia warunków fizycznych
i chemicznych gleby.
Wskutek nadmiernego stosowania agrochemikaliów i nieuwzględniania przyrodniczych zasad płodozmianu, w wielu krajach doprowadzono m.in. do zmęczenia gleb, które stało się problemem gospodarczym, zagrażającym w istotny sposób perspektywicznym planom zaopatrzenia ludności tych krajów w żywność. Ekologiczne skutki chemizacji gleby wykraczają daleko poza to środowisko. Przemieszczanie się środków chemicznych z gleby do innych ekosystemów powoduje: eutrofizację wód, zanieczyszczenie powietrza i przenoszenie skażeń na duże odległości, kumulację substancji chemicznych w roślinach, czego efektem jest skażenie wszystkich ogniw łańcucha pokarmowego.
Chemizacja rolnictwa bez zachowywania szczególnej ostrożności i rozwagi prowadzi do degradacji środowiska przyrodniczego, szczególnie gleby, a także do eutrofizacji zbiorników wodnych.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rolnictwo