Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Cebula zwyczajna
Dodano: 2011-02-09
Cebula zwyczajna, cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.)
– gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z
Azji Środkowej, obecnie nie rosnie dziko, występuje tylko w
uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu
jest jednak głównie nazwa cebula.
Morfologia
- Łodyga
- Jest bardzo skrócona (tzw. piętka). Kwiatostany wynoszone są w górę na dętych głąbikach, bardzo podobnych do liści. Głąbiki nad cebulą przechodzą przez tzw. łodygą pozorną, czyli rurkę tworzoną przez zwinięte i skrócone liście asymilacyjne.
- Liście
- Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście asymilacyjne – zielone, obłe i dęte. Są one rzadziej spożywane (częściej używa się takich liści szczypiorku).
- Kwiaty
- W drugim roku uprawy cebula wykształca pędy kwiatostanowe (głąbiki) wysokości 90-190 cm zakończone kulistymi baldachami zawierającymi 50-1000 kwiatów.
- Owoce
- Torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych pomarszczonych nasion (250-370 szt./g).
- Korzeń
- Cebula wytwarza wiązkowy system korzeniowy sięgający 30-40 cm.
|
Biologia
Roślina dwuletnia, rzadziej bylina.
Cebula zwyczajna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmowe |
Witaminy |
Składniki mineralne |
|||
---|---|---|---|---|---|
woda |
89,11 g |
witamina A |
b.d. |
magnez |
0,129 mg |
energia |
40 kcal |
witamina B1 |
0,046 mg |
fosfor |
29 mg |
błonnik |
1,7 g |
witamina B2 |
0,027 mg |
żelazo |
0,21 mg |
białko |
1,1 g |
witamina B6 |
0,12 mg |
sód |
4 mg |
tłuszcze |
0,1 g |
witamina C |
7,4 mg |
wapń |
23 mg |
węglowodany |
4,24 g |
witamina PP |
0,116 mg |
potas |
146 mg |
Dlaczego płaczemy przy krojeniu?
Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Uprawa
- Wymagania
-
Cebula jest rośliną klimatu umiarkowanego, optymalna temperatura kiełkowania wynosi 20 °C, choć kiełkuje już przy 5 °C.
-
Ze względu na płytki system korzeniowy roślina wrażliwa jest na niedobór wody.
-
Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.
-
Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).
-
Jest bardzo czuła na brak w glebie składników pokarmowych takich jak azot (brak wzrostu, żółknięcie), fosfor (powolny wzrost), potas (brązowienie wierzchołków szczypioru).
Odmiany
- Odmiany uprawne
-
'Dako' – cebule duże, spłaszczone, jasnożółte; smak łagodny; średnio wczesna.
-
'Rawska' – cebule kuliste, słomkowe lub słomkowobrązowe; smak łagodny; późna.
-
'Wolska' (podobne 'Czerniakowska', 'Kutnowska', 'Sochaczewska', 'Warszawska') – cebule nierówne o różnych kształtach; smak łagodny; średnio późne lub późne; dobrze się przechowują; twórcą tej odmiany był Czesław Zajkowski − przed wojną posiadacz gospodarstwa ogrodniczego na warszawskiej Woli u zbiegu ulic Wolskiej i Elekcyjnej.
-
'Żytawska' – cebule średniej wielkości, spłaszczone, słomkowożółte; smak ostry; późna.
-
'Red Baron' – cebule czerwone; smak łagodny.
Dymką nazywane są małe cebule, najczęściej przeznaczone do sadzenia.
- Odmiany botaniczne
-
cebula kartoflanka (Allium cepa L. var. agregatum Don.) – odmiana ta tworzy gniazda składające się z kilku, kilkunastu różnych cebulek twardych o ostrym smaku i zapachu; ma mniejsze wymagania glebowe; do spożycia przeznacza się większe cebule, do sadzenia mniejsze; rzadko wytwarza pędy kwiatostanowe.
-
cebula wielopiętrowa (Allium cepa var. proliferum Targioni-Tozzetti)
Przypisy
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa cebulowe, encyklopedia rolnicza, warzywa