Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Cebula zwyczajna

Dodano: 2011-02-09

Cebula zwyczajna, cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rosnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula.


Morfologia

Łodyga

Jest bardzo skrócona (tzw. piętka). Kwiatostany wynoszone są w górę na dętych głąbikach, bardzo podobnych do liści. Głąbiki nad cebulą przechodzą przez tzw. łodygą pozorną, czyli rurkę tworzoną przez zwinięte i skrócone liście asymilacyjne.

Liście

Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście asymilacyjne – zielone, obłe i dęte. Są one rzadziej spożywane (częściej używa się takich liści szczypiorku).

Kwiaty

W drugim roku uprawy cebula wykształca pędy kwiatostanowe (głąbiki) wysokości 90-190 cm zakończone kulistymi baldachami zawierającymi 50-1000 kwiatów.

Owoce

Torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych pomarszczonych nasion (250-370 szt./g).

Korzeń

Cebula wytwarza wiązkowy system korzeniowy sięgający 30-40 cm.


Biologia

Roślina dwuletnia, rzadziej bylina.

Cebula zwyczajna
Wartości odżywcze na 100 g produktu

Składniki pokarmowe

Witaminy

Składniki mineralne

woda

89,11 g

witamina A

b.d.

magnez

0,129 mg

energia

40 kcal

witamina B1

0,046 mg

fosfor

29 mg

błonnik

1,7 g

witamina B2

0,027 mg

żelazo

0,21 mg

białko

1,1 g

witamina B6

0,12 mg

sód

4 mg

tłuszcze

0,1 g

witamina C

7,4 mg

wapń

23 mg

węglowodany

4,24 g

witamina PP

0,116 mg

potas

146 mg


Dlaczego płaczemy przy krojeniu?

Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.


Uprawa

Wymagania
  • Cebula jest rośliną klimatu umiarkowanego, optymalna temperatura kiełkowania wynosi 20 °C, choć kiełkuje już przy 5 °C.


  • Ze względu na płytki system korzeniowy roślina wrażliwa jest na niedobór wody.


  • Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.


  • Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).


  • Jest bardzo czuła na brak w glebie składników pokarmowych takich jak azot (brak wzrostu, żółknięcie), fosfor (powolny wzrost), potas (brązowienie wierzchołków szczypioru).


Odmiany

Odmiany uprawne
  • 'Dako' – cebule duże, spłaszczone, jasnożółte; smak łagodny; średnio wczesna.


  • 'Rawska' – cebule kuliste, słomkowe lub słomkowobrązowe; smak łagodny; późna.


  • 'Wolska' (podobne 'Czerniakowska', 'Kutnowska', 'Sochaczewska', 'Warszawska') – cebule nierówne o różnych kształtach; smak łagodny; średnio późne lub późne; dobrze się przechowują; twórcą tej odmiany był Czesław Zajkowski − przed wojną posiadacz gospodarstwa ogrodniczego na warszawskiej Woli u zbiegu ulic Wolskiej i Elekcyjnej.


  • 'Żytawska' – cebule średniej wielkości, spłaszczone, słomkowożółte; smak ostry; późna.


  • 'Red Baron' – cebule czerwone; smak łagodny.


Dymką nazywane są małe cebule, najczęściej przeznaczone do sadzenia.


Odmiany botaniczne
  • cebula kartoflanka (Allium cepa L. var. agregatum Don.) – odmiana ta tworzy gniazda składające się z kilku, kilkunastu różnych cebulek twardych o ostrym smaku i zapachu; ma mniejsze wymagania glebowe; do spożycia przeznacza się większe cebule, do sadzenia mniejsze; rzadko wytwarza pędy kwiatostanowe.


  • cebula wielopiętrowa (Allium cepa var. proliferum Targioni-Tozzetti)

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-09].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa cebulowe, encyklopedia rolnicza, warzywa