Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Cebula kartoflanka

Dodano: 2011-02-09

Cebula kartoflanka (Allium cepa L. var. aggregatum G. Don) – odmiana cebuli zwyczajnej. Występuje wyłącznie w uprawie.

Morfologia

Roślina ta nie tworzy jednej dużej cebuli, ale gniazdo składające się z kilku/kilkunastu małych, kulistych, nieco spłaszczonych cebulek. W krótkim czasie wytwarza wiele rurkowatych liści, które wewnątrz są puste. Posiada łuski barwy brązowej lub żółtej, czasem białej lub czerwonobrązowej o strukturze pergaminowej. Rzadko wytwarza pędy kwiatostanowe i zawiązuje nasiona o słabej zdolności kiełkowania. Cebula kartoflanka ma niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe. Dobrze rośnie na glebach zarówno lekkich, próchnicznych, jak i na piaszczystych, gliniastych. Rozmnażana jest wegetatywnie z małych (15-20 mm) cebulek potomnych. Wysadza się je do gruntu jesienią (zbiór w sierpniu następnego roku) lub wiosną (zbiór w październiku). Zbiory powinno się rozpocząć po załamaniu i zaschnięciu szczypioru.

Cebula kartoflanka charakteryzuje się dużo łagodniejszym smakiem niż cebula zwyczajna.

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-09].

  2. ↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-01].

Bibliografia

  • Jadczak Dorota, Orłowski Marian 2000. Nie tylko cebula zwyczajna. Hasło ogrodnicze, 11.


Źródło Wikipedia

 


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa cebulowe