Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Borowik kasztanowy
Dodano: 2011-02-10
Borowik kasztanowy, borowik brunatny (Boletus badius (Fr.)
Fr.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
Dawniej zaliczany do rodzaju Xerocomus jako podgrzybek brunatny. W
Rosji i na Ukrainie ten gatunek zazwyczaj się nazywa "grzybem
polskim" (ros. польский гриб).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Średnica dochodzi do 15 cm średnicy, u młodych egzemplarzy
półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym
odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz
jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry
brzegami.
-
Rurki
-
Do 20 mm długości, lekko wcięte wokół trzonu. Barwa
jasnokremowa do oliwkowo-żółtej lub zielonkawej u starszych
egzemplarzy. Uszkodzone zmieniają kolor na niebieskozielony.
-
Trzon
-
Grubość do 4 cm, wysokość do 12 cm. Jasnobrązowy, ma podłużne,
ciemniejsze pręgi. U młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest
pękaty, następnie cylindryczny. W miejscu uszkodzenia zmienia
kolor na ciemnoniebieski.
-
Miąższ
-
Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty. Przekrojony lekko
sinieje.
-
Wysyp zarodników
-
Brązowo-oliwkowy. Zarodniki o rozmiarach 4-5 x 12-17 μm.
-
Występowanie
-
Lasy iglaste i mieszane. Od czerwca do końca listopada. W Polsce
dość często spotykany.
Zastosowanie
- Grzyb jadalny, nadaje się do suszenia i marynowania.
Synonimy
-
Boletus castaneus ß badius Fr.,
Observ. mycol. 2: 247 (Kopenhaga, 1818);
-
Ixocomus badius (Fr.) Quél., Fl.
mycol. France: 412 (Paryż, 1888);
-
Suillus badius (Fr.) Kuntze,
(1898);
-
Xerocomus badius (Fr.) Kühner.
Przypisy
-
↑ CABI Bioscience Databases
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne