Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Borowik kasztanowy

Dodano: 2011-02-10

Borowik kasztanowy, borowik brunatny (Boletus badius (Fr.) Fr.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae). Dawniej zaliczany do rodzaju Xerocomus jako podgrzybek brunatny. W Rosji i na Ukrainie ten gatunek zazwyczaj się nazywa "grzybem polskim" (ros. польский гриб).

Charakterystyka

Kapelusz 
Średnica dochodzi do 15 cm średnicy, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami.

Rurki
Do 20 mm długości, lekko wcięte wokół trzonu. Barwa jasnokremowa do oliwkowo-żółtej lub zielonkawej u starszych egzemplarzy. Uszkodzone zmieniają kolor na niebieskozielony.

Trzon 
Grubość do 4 cm, wysokość do 12 cm. Jasnobrązowy, ma podłużne, ciemniejsze pręgi. U młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie cylindryczny. W miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski.

Miąższ 
Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty. Przekrojony lekko sinieje.

Wysyp zarodników 
Brązowo-oliwkowy. Zarodniki o rozmiarach 4-5 x 12-17 μm.

Występowanie 
Lasy iglaste i mieszane. Od czerwca do końca listopada. W Polsce dość często spotykany.

Zastosowanie

Grzyb jadalny, nadaje się do suszenia i marynowania.

Synonimy

  • Boletus castaneus ß badius Fr., Observ. mycol. 2: 247 (Kopenhaga, 1818);

  • Ixocomus badius (Fr.) Quél., Fl. mycol. France: 412 (Paryż, 1888);

  • Suillus badius (Fr.) Kuntze, (1898);

  • Xerocomus badius (Fr.) Kühner.

Przypisy

  1. ↑ CABI Bioscience Databases


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne