Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Biofag

Dodano: 2011-02-22

Biofag (łac. biophaga, z gr. bíos – życie, phageín – jeść) – organizm odżywiający się żywym pokarmem, zjadający inne organizmy lub ich części.

W zależności od rodzaju pobieranego pokarmu biofagi dzielone są na:

  • zoofagi – żywiące się żywymi lub martwymi tkankami zwierzęcymi,

  • fitofagi – zjadające pokarm pochodzenia roślinnego.

Wśród obydwu grup biofagów wyróżniane są stopnie specjalizacji pokarmowej zależne od różnorodności pobieranego pokarmu przez dany gatunek:

  • monofagizm,

  • oligofagizm,

  • polifagizm.

Bibliografia

  • Biologia. Multimedialna encyklopedia PWN Edycja 2.0. pwn.pl Sp. z o.o., 2008. ISBN 978-83-61492-24-5. 

  • Mały słownik biologiczny. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1972. 

  • Józef Razowski: Słownik entomologiczny. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1987. ISBN 83-01-07907-X. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza