Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Biofag
Dodano: 2011-02-22
Biofag (łac. biophaga, z gr. bíos – życie, phageín – jeść) – organizm odżywiający się żywym pokarmem, zjadający inne organizmy lub ich części.
W zależności od rodzaju pobieranego pokarmu biofagi dzielone są na:
-
zoofagi – żywiące się żywymi lub martwymi tkankami zwierzęcymi,
-
fitofagi – zjadające pokarm pochodzenia roślinnego.
Wśród obydwu grup biofagów wyróżniane są stopnie specjalizacji pokarmowej zależne od różnorodności pobieranego pokarmu przez dany gatunek:
-
monofagizm,
-
oligofagizm,
-
polifagizm.
Bibliografia
-
Biologia. Multimedialna encyklopedia PWN Edycja 2.0. pwn.pl Sp. z o.o., 2008. ISBN 978-83-61492-24-5.
-
Mały słownik biologiczny. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1972.
-
Józef Razowski: Słownik entomologiczny. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1987. ISBN 83-01-07907-X.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza