Największe obniżki odnotowano w odniesieniu do olejów, których cena zmniejszyła się o 5,62 procenta, cukru – o 1,64 procenta, artykułów mleczarskich – o 1,53 procenta oraz mięsa – o 1,31 procenta. Natomiast najmniej potaniały zboża, bo jedynie o 0,27 procenta.
Taki stan rzeczy ściśle jest związany z dużą podażą tychże produktów na rynku oraz niestabilną sytuacją ekonomiczną i umacniającym się kursem dolara. Niestety stale pojawiające się obawy na temat słabych zbiorów spowodowanych niekorzystną aurą wpływają łagodząco na obniżki.
W związku z tym, w omawianym czasie indeks światowych cen przetworów mlecznych zmniejszył się do granicy 173,4 punktów. Przede wszystkim potaniało masło i pełnotłuste mleko w proszku. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku oraz kazeinę można było otrzymać nieznacznie więcej. Niższe ceny są również efektem zwiększonej produkcji w Oceanii i Ameryce Południowej, a także w Europie oraz Azji.