Według najnowszych danych przedstawionych przez FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), światowy indeks cen żywności w grudniu 2012 roku zmniejszył się o 1,13% w porównaniu z miesiącem poprzednim, a także o 0,7% w ujęciu rocznym.
W związku z tym, w omawianym czasie światowy indeks cen żywności kształtował się na poziomie 209,3 punktu w odniesieniu do 211,7 punktu w miesiącu wcześniejszym, jak i również w stosunku do 210,8 punktu w grudniu 2011 roku. Taki stan rzeczy wynika przede wszystkim z niższych cen zbóż, olei oraz tłuszczów na światowych rynkach.
Światowy indeks cen żywności w grudniu 2012 roku:
mięsa:
-
grudzień 2012 - 175,6 punktu
-
relacja miesięczna – spadek o 1,4 punktu
-
ujęcie roczne – spadek o 3,2 punktu
nabiał:
-
grudzień 2012 – 196,8 punktu
-
relacja miesięczna – wzrost o 1,8 punktu
-
ujęcie roczne – spadek o 4,9 punktu
zboża:
-
grudzień 2012 – 249,6 punktu
-
relacja miesięczna – spadek o 6 punktów
-
ujęcie roczne – wzrost o 32 punkty
tłuszcze i oleje:
-
grudzień 2012 – 196,5 punktu
-
relacja miesięczna – spadek o 3,9 punktu
-
ujęcie roczne – spadek o 31 punktów
cukier:
-
grudzień 2012 – 273,8 punktu
-
relacja miesięczna – spadek o 0,7 punktu
-
ujęcie roczne – spadek o 53,1 punktu
źródło: Gospodarz.pl/fao.org Foto:
Gospodarz.pl