Indeks cen cukru FAO wyniósł w grudniu średnio 134,6 punktu, co oznacza spadek o 26,8 punktu (16,6 procent) w porównaniu z listopadem i najniższy poziom od dziewięciu miesięcy.
Nadal jednak grudniowy poziom wskaźnika był o 14,9 procent powyżej poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku.
Do grudniowego spadku międzynarodowych notowań cen cukru przyczyniło się głównie wysokie tempo produkcji w Brazylii, któremu sprzyjały sprzyjające warunki pogodowe. Silny eksport z Brazylii, w połączeniu z niższymi zyskami ze sprzedaży etanolu, przyczynił się do ogólnego spadku światowych cen cukru. Ponadto decyzja rządu Indii o ograniczeniu wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji etanolu w bieżącym sezonie wywarła dalszą presję na spadek cen.
W 2023 roku cukier kosztował średnio aż o 27% więcej niż rok wcześniej
W całym 2023 r. wskaźnik cen światowych cukru FAO wyniósł średnio 145 punktów, co oznacza wzrost o 30,6 punktu (26,7 procent) w porównaniu z 2022 r. i osiągnął najwyższą wartość od 2011 r., głównie z powodu obaw związanych z zaostrzeniem światowego bilansu cukru.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
sxc.hu