Ustalone kontyngenty taryfowe dotyczą m.in. produktów mięsnych, owoców i przetworów, grzybów, czosnku, cukru i wyrobów cukierniczych, proszku kakao, rumu oraz innych produktów spirytusowych. Jak podaje FAMMU/FAPA w ramach tych kontyngentów zostały zawieszone cła.
W przypadku mięsa czerwonego obowiązują następujące kontyngenty:
mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożone (kody CN 0201, 0202): 3959 ton (w ekwiwalencie masy tuszy) w okresie od 1 sierpnia do 31 grudnia 2013 roku oraz 9975 ton (w ekwiwalencie masy tuszy) w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2014 roku i na każdy kolejny rok, ale ilość ta będzie corocznie ulegać zwiększeniu o 475 ton począwszy od 2015 roku.
Ponadto, w tym samym dniu otwarto i ustalono kontyngenty taryfowe na produkty rolne sprowadzane z Nikaragui na teren krajów Wspólnoty. Jeden kontyngent został przyznany wyłącznie Nikaragui i dotyczył przywozu mięsa z bydła, świeżego, schłodzonego lub zamrożonego (kody CN 0201, 0202): 209 ton (w ekwiwalencie masy tuszy) w okresie od 1 sierpnia do 31 grudnia 2013 r. oraz 525 ton (w ekwiwalencie masy tuszy) w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2014 r. i na każdy kolejny rok, przy czym ilość ta będzie podlegać corocznemu zwiększeniu o 25 ton począwszy od 2015 r.