Związek zrzeszający sieci supermarketów (Abras), w skład którego wchodzi blisko 2800 członków zapowiedział, że nie będzie sprzedawał mięsa pochodzącego od bydła produkowanego na terenach po lasach tropikalnych Amazonii.
Ogromne obszary lasów Amazonii zostały bowiem przekształcone w pastwiska oraz plantacje soi. I mimo że wycinki lasów na tym terenie zmniejszyły się w ostatnim czasie, to nadal kwestia ta jest poważnym problemem dla tutejszej społeczności.
Według przedstawicieli związku, konsumenci powinni być informowani o pochodzeniu mięsa wołowego, zarówno poprzez Internet jak i w samych supermarketach. Ich zdaniem, bardziej przejrzysty system jego znakowania przyczyni się do unikania nabywania mięsa z Amazonii oraz zablokowania sprzedaży przez producentów, którzy nie przestrzegającą przepisów.
Zdaniem Greenpeace, główną przyczyną wylesiania lasów tropikalnych jest ekspansja produkcji bydła w Amazonii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu