Na dzień przed festiwalem obyła się konferencja poświęcona sytuacji polskiego sektora trzody chlewnej. Uczestnicy spotkania mieli okazję do zapoznania się z właściwościami odżywczymi i kulinarnymi tego gatunku mięsa, o tym jak produkować najwyższej jakości mięso, które może uzyskać certyfikat QAFP oraz o właściwym żywieniu trzody chlewnej. Natomiast na zakończenie konferencji przedstawiono trzodę chlewną w malarstwie i rzeźbiarstwie.
W ramach festiwalu zorganizowano szereg konkursów kulinarnych. W związku z tym najlepszy „smalec domowy” przygotowali reprezentanci Koła Emerytów i Rencistów z Niedrzwicy Dużej, w przypadku „schabu na zimno” zwyciężyli kucharze z Siedliska Folkloru Marzanna z Niedrzwicy Kościelnej i koła gospodyń ze Stasina.
Ponadto można było obserwować potyczki VIP-ów przygotowujących potrawy z grilla, a najlepszy w tej konkurencji okazał się Marek Peciak radny powiatu lubelskiego i mieszkaniec Bełżyc.
Jednakże nie mogło zabraknąć głównej atrakcji całej imprezy, jaką była degustacja mięsa wieprzowego, a także pokaz wędzenia wędlin.
Oczywiście całość festiwalu uświetniły liczne występy zespołów takich, jak orkiestra dęta z Niedrzwicy Kościelnej, jak również Kabaretu Fifa-Rafa oraz Kapeli Folkowej.
Poza tym publiczność zabawiał znany satyryk Marcin Daniec, a wyczekiwaną gwiazdą wieczoru była „Kora”.
Organizatorami tego wydarzenia był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza. Ponadto współorganizatorami festiwalu byli: Burmistrz Bełżyc, Spółdzielcza Grupa Producentów „Atut” w Babinie, Wojewoda Lubelski, Marszałek Województwa Lubelskiego oraz Starosta Powiatu Lubelskiego.
Patronat internetowy objął Twój portal rolniczy Gospodarz.pl. Z kolei impreza została w całości sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.