Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
RangePoint™ RTX™
2015-05-04 -
MZURI REZULT SMART
2021-11-29 -
Przenośniki do ziarna
2013-09-06 -
Sortownia rolkowa SR
2011-01-20 -
Bezpośrednie ogrzewacze olejowe - KA
2013-03-22
Spadło spożycie tłuszczy Omega 3
W Polsce potrzebna jest skuteczna kampania reklamowa promująca konsumpcję ryb, gdyż to właśnie one posiadają niezbędne dla organizmu tłuszcze Omega 3.

Dlatego też dietetycy zalecają, aby każda dorosła osoba spożywała 10-11 kg ryb rocznie. Dopiero wtedy nasz organizm będzie miał odpowiednią ilość tłuszczy nienasyconych. Kiedyś występowały one w mięsie zwierząt hodowlanych. Niestety z czasem zaczęto je karmić paszą, co wpłynęło na skład chemiczny ich tłuszczu i teraz największą ilość tego cennego związku mamy właśnie w rybach.
Kwasy Omega 3 mają ogromny wpływ na rozwój naszego organizmu. Przede wszystkim chronią skórę przed promieniowaniem UV, a także aktywują syntezę kolagenu i hamują stany zapalne oraz mają szereg innych zalet. Kwasy wpływają również pozytywnie na serce i mózg. W związku z tym także dzieci powinny regularnie spożywać ryby.
