Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Kanałowa wanna ściekowa
2016-04-14 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 815|8
2020-01-14 -
Agregaty uprawowe z wałem przednim - U755/W
2013-03-19 -
Głębosz TYP-GR Agro-Lift
2020-07-17 -
Traktorek Mitsubishi MT201D 4x4
2011-12-28
Spadło spożycie tłuszczy Omega 3
W Polsce potrzebna jest skuteczna kampania reklamowa promująca konsumpcję ryb, gdyż to właśnie one posiadają niezbędne dla organizmu tłuszcze Omega 3.
Dlatego też dietetycy zalecają, aby każda dorosła osoba spożywała 10-11 kg ryb rocznie. Dopiero wtedy nasz organizm będzie miał odpowiednią ilość tłuszczy nienasyconych. Kiedyś występowały one w mięsie zwierząt hodowlanych. Niestety z czasem zaczęto je karmić paszą, co wpłynęło na skład chemiczny ich tłuszczu i teraz największą ilość tego cennego związku mamy właśnie w rybach.
Kwasy Omega 3 mają ogromny wpływ na rozwój naszego organizmu. Przede wszystkim chronią skórę przed promieniowaniem UV, a także aktywują syntezę kolagenu i hamują stany zapalne oraz mają szereg innych zalet. Kwasy wpływają również pozytywnie na serce i mózg. W związku z tym także dzieci powinny regularnie spożywać ryby.