| Autor: redakcja4

Rozpoczął się VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Od 9 sierpnia trwa VI edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Na poznańskim starym rynku zebrało się 120 wystawców oferujących przysmaki zarówno z całej polski jak i wielu innych krajów Europy.

Rozpoczął się VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Podczas trwania festiwalu można zapoznać się z towarami regionalnymi i tradycyjnymi, takimi jak podhalańska bryndza, ryby z Kaszub czy sery owcze z Mazur. Ponadto na ,,Jarmarku Dobrego Smaku” przez kolejne dni prezentowane będą towary zagraniczne, które odznaczają się wyjątkowością swojego pochodzenia. Takim artykułem jest np. oliwa z oliwek, kiełbasa węgierska, austriackie wina czy belgijskie piwo. Nie zabraknie oczywiście stoisk kulinarnych, na których przyrządzane będą tradycyjne potrawy z grilla, takie jak kiełbasa czy szaszłyk. Zasmakować będzie można również golonki z kapustą. Wykwintni smakosze będą mieli okazję do skosztowania potraw pochodzących ze Wschodu m.in. sushi. Możliwe będzie spróbowanie świeżych ostryg z Bretanii czy meksykańskiego fajitas.
 
Festiwal Dobrego smaku to jednak nie tylko same stoiska z żywnością. Będzie można podziwiać zmagania najlepszych kucharzy z regionu, którzy od piątku, na scenie, będą prezentowali sztukę przyrządzania potraw, jakie mają do zaoferowania w swoich restauracjach. Niektórzy z nich wezmą udział w konkursach przygotowanych właśnie z okazji trwającego festiwalu. Będą nimi m.in konkursy ,,Drożdżowe”, ,,Szare Kluchy” oraz Polska Nalewka Roku.
 

Ponadto przygotowano także laboratoria, które już podczas ostatnich edycji OFDS cieszyły się niezmierną popularnością. Wówczas można było wzbogacić swoją wiedzę z zakresu win z Polski, szlachetnych nalewek czy serów pasterskich z polskich gór.
 
W piątek wieczorem między 19:00 a 23:00 restauracja ,,Kuchnia Dla Dragona” zaprasza na Live Show oraz kolację. Wówczas będzie można zasmakować tzw. ,, potraw jednogarnkowych”. Następnego dnia w sobotę, w hotelu Sheraton odbędzie się pokaz kulinarny z zakresu kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni fusion. W tym samym dniu, w restauracji Toga odbędzie się też pokaz odnośnie techniki sous-vide. Jest to sposób przygotowywania potraw w próżni, w niskich temperaturach.
 
Ciekawym wydarzeniem są przygotowane warsztaty Akademii Kulinarnej SPOT na dolnej Wildzie, podczas których uczestnicy będą mogli zaczerpnąć wiedzy z zakresu kuchni sezonowej i grillowania.
 

 
Na tegorocznym Festiwalu nie zabraknie autorów książek kulinarnych oraz osobowości ze świata kuchni. Na stoisku Aquanet, potrawy będą przygotowywać Grzegorz Łapanowaski i Maryla Musidłowska.
 
Dla najmłodszych przygotowano Warsztaty Smaku, gdzie uczestnicy wydarzenia będą mogli doświadczyć ciekawej przygody kulinarnej, a przy okazji nauczyć się czegoś nowego.
 
Organizatorzy przygotowali również atrakcje w postaci wieczornych występów muzyków jazzowych, etnicznych i folkowych. Fani muzyki klasycznej i literackiej też będą mogli znaleźć coś dla siebie.
 
Już niedługo zapraszamy na relację z tego wydarzenia.


Tagi:
źródło: