Aktualizacja: 2 styczeń 2020 godzina 15:30
Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza dementuje jakoby wirus był groźny dla człowieka, ale zarazem podkreśla, że tylko spożywanie poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka.
Dalej w komunikacji czytamy iż służby weterynaryjne wdrażają procedury zwalczania wirusa przewidziane w takiej sytuacji. Wszystkie służby, inspekcje i straże we współpracy z weterynarią podjęły działania mające na celu zapobieganie jego dalszemu rozprzestrzenianiu się.
Istotne jest aby zachować szczególną ostrożność i zasady bezpieczeństwa, ponieważ jest to podtyp wysoce zjadliwej grypy H5N8, który może zagrażać również ludziom.
Dalszych informacji udziela wyłącznie Główny Lekarz Weterynarii.
Grypa H5N8 potocznie zwana ptasią grypą to wirus H5N8 należący do dużej grupy wirusów określanych jak H5Nx i wywodzących się od wirusa H5N1. Wywołuje wysoką zachorowalność i śmiertelność również u drobiu wodnego. Pierwsze przypadki tego wirusa odnotowano w 2010 roku w Azji. Dotychczas nigdzie na świecie nie doszło do zakażenia wirusem HPAI/H5N8 przez człowieka.
Co to jest ptasia grypa?
Ptasia grypa to choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A.
W jakiej temperaturze ginie wirus ptasiej grypy?
Wirus ginie w temperaturze 70 °C. W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w 22 °C i ponad 30 dni w 0 °C.
Objawy ptasiej grypy u ptaków
Okres inkubacji trwa 3 do 5 dni w zależności od szczepu wirusa (czasami do 7 dni), gatunku drobiu i jego wieku. Objawy kliniczne ptasiej grypy u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych.
Objawy wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to:
depresja,
brak apetytu,
gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj,
objawy nerwowe,
zasinienie i obrzęk grzebienia i korali,
silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie,
trudności z oddychaniem,
biegunka.
Padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów sygnalizujących zakażenie. Śmiertelność może dochodzić do 100%.
Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości mogą wystąpić objawy (raczej łagodne) ze strony układu oddechowego, depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek aż do zaniku, osłabienie, stroszenie piór i gorączkę.
Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych. Przedłużająca się choroba powoduje wzrastające przekrwienie, głównie na gardle, tchawicy, żołądku i tłuszczu w okolicy serca oraz podskórne obrzmienie na głowie i nogach zwierząt.
Ptasia grypa u ludzi
Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny), jednak wywołał panikę wśród społeczeństwa, głównie z powodu podawania w mediach danych statystycznych w taki sposób, aby wydawało się, że zagrożenie jest większe niż w rzeczywistości.