W porównaniu z wynikami poprzedniej edycji badania respondenci byli mniej pesymistyczni w ocenie bieżącego popytu na wytwarzane w ich gospodarstwach produkty rolne wynoszące minus 28 p. proc. w grudniu 2019 r. w odniesieniu do minus 32,7 p. proc. w czerwcu 2019 r.
Ponad 66% rolników uznało zapotrzebowanie za wystarczające i zgodne z ich oczekiwaniami. Prawie 3% stwierdziło, że popyt kształtuje się na poziomie powyżej ich oczekiwań, wobec prawie 31% respondentów, którzy wskazali, że popyt jest niewystarczający. Negatywne opinie dotyczyły wszystkich użytkowników gospodarstw rolnych niezależnie od wielkości gospodarstwa i kie-runku prowadzonej produkcji. Najbardziej niezadowoleni z popytu na produkty rolne byli rolnicy prowadzący uprawy warzyw gruntowych oraz hodowcy bydła rzeźnego.
Użytkownicy, którzy sygnalizowali w II półroczu 2019 r. zmiany wielkości sprzedaży wytworzonych produktów rolnych, częściej oceniali je jako niesprzyjające, tj. zmniejszenie sprzedaży.
Saldo odpowiedzi dla ogółu gospodarstw prowadzących sprzedaż wytworzonych produktów zwierzęcych wynosiło minus 8,9 p. proc., a dla gospodarstw trudniących się produkcją roślinną minus 23,2 p. procentowego.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.tv/DK