Zwiększenie się wartości importu odnotowano również w stosunku do mięsa i podrobów z drobiu i ryb, pomimo że ich kontyngent importowy uległ obniżce. Spadek odnotowano w zakupie m.in. tłuszczów zwierzęcych, owoców, ryżu, nasion roślin oleistych oraz makuchów, wyrobów tytoniowych, spirytusowych, a także kawy, herbaty i kakao.
Na początku 2014 roku, podobnie jak rok wcześniej, w imporcie towarów rolno-spożywczych do Polski dominowały ryby, mięso czerwone, owoce, warzywa oraz kawa, herbata i kakao. W strukturze towarowej wartości polskiego importu produktów rolno-spożywczych w okresie pierwszych trzech miesięcy 2014 r. niższy niż przed rokiem był głównie udział makuchów. Wzrosło natomiast znaczenie produktów mleczarskich i warzyw.
Podobnie jak w przypadku eksportu najważniejszym partnerem w imporcie, jest Unia Europejska. W I kwartale 2014 r. z krajów UE do Polski sprowadzono towary o łącznej wartości 3 mld euro. W ogólnej wartości przywozu towarów rolno-spożywczych do Polski, udział państw członkowskich UE na początku bieżącego roku utrzymał się w granicy 82%.
Sprowadzone do Polski artykuły rolno-spożywcze przywożono przede wszystkim z Niemiec - 27% wartości całego importu rolno-spożywczego. W I kwartale br. ich wartość wyniosła blisko 1 mld euro i w porównaniu do I kwartału poprzedniego roku wzrosła o 4%. Znaczący udział w imporcie miały również Holandia - 11%, Hiszpania - 6%, Dania, Belgia i Szwecja po około 5%. Spośród krajów spoza UE na pierwszym miejscu pod względem wartości importu artykułów rolno-spożywczych znalazła się Argentyna, a na drugim Ukraina.
W I kwartale 2014 r. nadwyżka w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi wynikała głównie z dodatniego salda obrotów produktami pochodzenia zwierzęcego. W przypadku produktów zwierzęcych największe dodatnie saldo uzyskano w odniesieniu do produktów mleczarskich oraz mięsa drobiowego i czerwonego, które z dużą nadwyżką zrekompensowały ujemne saldo handlu żywymi zwierzętami i rybami.
Wpływ na wypracowanie nadwyżki miało również dodatnie saldo obrotów tytoniem i wyrobami tytoniowymi, produktami zbożowymi i ziarnem zbóż, wyrobami cukierniczymi, warzywami i ich przetworami oraz sokami owocowymi i warzywnymi. Z porównania salda polskiego handlu zagranicznego w I kwartale 2014 r. z I kwartałem 2013 r. wynika, że w prawie wszystkich wymienionych wyżej grupach towarowych nastąpił wzrost dodatniego salda wymiany handlowej. Jedynie w obrocie mięsem czerwonym oraz sokami owocowymi i warzywnymi nastąpił jego spadek odpowiednio o 10% i o 20% W I kwartale 2014 r. największy deficyt handlu zagranicznego, odnotowano w sprzedaży makuchami, żywymi zwierzętami oraz kawą, herbatą i kakao.